Zen Peacemaker Orde

Zen-Peacemaker_LogoDe Zen Peacemaker Orde (ZPO) is een internationaal netwerk voor spiritualiteit en sociale actie.

In 1994, na een straatretraite in Washington D.C., werd de naam Zen Peacemakers aangenomen door de sociaal geëngageerde gemeenschap die sinds de jaren tachtig groeide rond de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman. Tegenwoordig is de Zen Peacemaker Orde een virtuele organisatie met een uitgebreid netwerk van meer dan 25 trainingsgroepen, die de visie en inspiratie van een spiritueel gebaseerde sociale actie mee willen vormgeven. De afgelopen jaren hebben duizenden mensen deelgenomen aan de Auschwitz Bearing Witness Retreats en aan de verschillende straatretraites die over de hele wereld plaatsvinden. De Zen Peacemakers zijn vertegenwoordigd in vijf werelddelen en veertien landen.

In deze geëngageerde gemeenschap ligt de nadruk op werken voor vrede. Er zijn ‘journeys to the field’ (o.a. door het lokaal bevorderen van geweldloze communicatie en co-existentie tussen Palestijnen en Israëli, en door vreedzame acties in Rwanda). Maar de specifieke Zen Peacemakers beoefening breidt zich uit naar een wijdser sociaal engagement: ecologie, werk in gevangenissen (Prison Mindfullness Institute), vermindering van honger (Stonesoup Greenfield) en armoede (Greyston Foundation ), stervensbegeleiding (Being with Dying), het opzetten van sociale bedrijven (Greyston Bakery).

Zoals Bernie Glassman het zelf zegt kun je Zen Peacemakers het best omschrijven als een spil voor creatieve energie. “De Peacemakers zijn een spirituele gemeenschap van mensen die willen werken aan welzijn en vrede. Zie het als een ontmoetingsruimte waar je ervaringen uitwisselt en nieuwe kracht en ideeën opdoet. Wij hebben geen vaste overtuigingen, we vertrekken vanuit niet-weten en willen zoveel mogelijk leren van de mensen voor wie we iets willen betekenen.”

Zen Peacemakers Sangha is gelieerd aan de White Plum Asanga van de Japanse zenmeester wijlen Taizan Maezumi Roshi.