Zen en Geweldloze Communicatie in Zweden

Ruud Baanders traint NVC in Japan

Aankondiging door Diana Vernooij

Het waarnemen en voelen – dat had ik in mijn meditatiepraktijk wel geleerd, zowel in de Vipassana als in de Zen. Maar behoeften, dat was een nieuw begrip voor mij. In de Geweldloze Communicatie is het zo ongeveer het belangrijkste ingrediënt om je bewust van te zijn: je eigen behoeften en die van anderen. Ze zitten vaak verscholen onder je gevoelens en verstopt in de strategieën die je hanteert om gelukkig te worden. Je behoeften onderkennen en uiten en die van een ander ontvangen, zijn de scharnierpunten voor een goede communicatie.

Behoeften ben ik nog niet tegengekomen als begrip in het Boeddhistische psychologie. Dat wil ik wel verder onderzoeken. Ik heb me opgegeven voor de 5 daagse intensieve workshop Nonviolent Communication and Zen in Zweden. Deze workshop is van 8 tot 12 juni in de prachtige omgeving van Rödjorna Retreat Sweden. De workshop is in het Engels, evenals de informatie.  De training wordt gegeven door Ruud Baanders, leraar Zen (geautoriseerd door Ton Lathouwers)  en erkend trainer Non Violent Communication. Ruud heeft meerdere keren voor de Zen Peacemakers Geweldloze Communicatie en Zen workshops gegeven sinds 2015.

Ruud Baanders schrijft over de workshop van juni in Zweden : “This is a great opportunity for zen practitioners to explore the practical application of compassion in daily life. When you come off your meditation cushion or out of your zen practice what is it that you are actually thinking and saying to yourself and others? How do you express your intentions for the type of relationships and community that you are longing for in life? In this workshop you learn the Non Violent Communication (NVC) process and you can explore how the spiritual consciousness of NVC can be integrated into your zen practice. NVC has been already part of the Zen Peacemakers organization internationally for many years, and in the Zen Peacemakers Lage Landen.”