Zal je ze bewaren

Foto Harry Aaldering
Foto Harry Aaldering

Verslag van het Zen Peacemakers Order (ZPO) weekeind met Frank Sensei in Gent
16 tot 18 januari 2015 (1)

Tijdens dit weekend ontvingen Gilbert en Patrice de Zen Peacemakers voorschriften.

Het verslag van Patrice kan je hier lezen.

 

 

Zal je ze bewaren?

– door Gilbert Daishin Angyo Werelds –

Ja, ik zal ze bewaren, de mooie ontmoetingen en ervaringen die we deelden tijdens het ZPO Gent 12weekeind. De openheid en het vertrouwen in de gesprekken met lukraak gekozen mensen in de stad. Mensen die zo maar op straat bereid zijn hun levensverhaal te vertellen in een toevallige ontmoeting, en ter plekke bereid zijn woorden te geven aan hun intieme anders zijn en wat ze ten diepste in hun leven nodig hebben, de blanke Afrikaan, de eenzame tachtiger, de Russische accordeonist, de onder kleren verdoken geknielde bedelaarster in gassho; medemensen van over de gehele kleine wereld waarin we onszelf herkennen mede door de zoektocht naar liefde, vriendschap, warmte, genegenheid, verbinding en erkenning.

Ja, ik zal ze bewaren, de verbondenheid die we voelden met elkaar en met de terechtgestelden in de jaren 1500, tijdens het zingen van de metta chant in het Prinsenhof onder de noorderpoort.

Gent 13
Foto Jozo Novak

Ik, Daishin Angyo, zal ze samen met Skydancer Angyo bewaren, de drie Juwelen, de drie basisbeginselen en de tien Geloften van de Zen Peacemaker Sangha, echt waar, ik zal ze bewaren, koesteren, en tot waarheid brengen. Ja, ik zal ze bewaren, de oprechtheid en de bereidheid van Patrice en mezelf tijdens de ceremonie bij het ontvangen van de geloften. Ja, ik zal ze bewaren, de bron van wijsheid die Frank Sensei met ons deelde en het immense gevoel van dankbaarheid dat mij vervulde.

Dat kwelduiveltje zal ik ook bewaren en ruimte geven. Dat kwelduiveltje dat me in de herfst van mijn leven soms opjaagt en me tijd doet zien als tijdgebrek. Terwijl die tijd mijn leven is dat zoals het in de laatste gelofte staat, een instrument is om aan vrede te werken. Mijn leven, waarin ik mezelf en de anderen zal erkennen als de uitdrukking van Eenheid, Verscheidenheid en Harmonie.