Werkplaatsen: thematische verdieping, verbinding en initiatief 

een nieuw initiatief van het bestuur van de Zen Peacemakers Lage Landen

Team, Groep, Mensen, Motivatie, Teamwerk

Foto: Henning_W, Pixabay


Werkplaatsen zijn nieuw. Ze bieden een plek voor verdieping en het vinden van gelijkgerichte Zenpeacemakers en sympathisanten. We beginnen met een werkplaats over Ecodharma. Al doende leren we wat werkt en wat niet werkt en kijken we of er ook werkplaatsen ontstaan rondom andere thema’s. wat zijn werkplaatsen?

Als Zenpeacemakers verbinden we ons met het lijden en de vreugde in de wereld. We willen erbij zijn, erkennen wat we voor ons zien en geven antwoord in ons gedrag en in onze acties. De Zen Peacemakers Lage Landen als organisatie is een netwerk, een platform en we willen graag werkplaatsen organiseren rond thema’s. Deze werkplaatsen kan je zien als een soort open ateliers waar de tools aanwezig zijn en waar van alles kan gebeuren. Je kunt er in- en uitlopen en je kunt mensen van buiten meenemen. Er zijn nieuwkomers en mensen die door de wol geverfd zijn, er zijn groepen en er is informatie.  De werkplaats is digitaal én in levende lijve. 

Je kunt er dus leesgroepen en councilcirkels tegenkomen of opzetten, je kunt een praktijk beoefenen of betrokken raken bij initiatieven van anderen. En wat belangrijk is: het vuur van de werkplaats is jouw vuur! 


Werkplaatsen bieden je de mogelijkheid tot kruisbestuiving:

Verdieping. Op de werkplaats kun je meer te weten komen over een onderwerp waar je interesse naar uitgaat door te lezen, luisteren en kijken. 

Verbinding. Een platform waar je anderen kunt ontmoeten die zich – net zoals jij – aangetrokken voelen tot het onderwerp. We maken verbinding door elkaar op te zoeken, door kennis en ervaringen te delen, door met elkaar in dialoog te gaan. 

Beweging. Een mogelijkheid je aan te sluiten bij initiatieven, of waar je zelf initiatief kan ontplooien. We zijn in beweging door ons op te geven voor activiteiten die binnen de werkplaats worden georganiseerd en door elkaar attent te maken op evenementen die relatie hebben tot het thema.  Ook kun je zelf of samen met anderen initiatief nemen en iets organiseren. 

Verdieping, verbinding en beweging zijn niet los te zien van elkaar. Ze staan in wisselwerking.


Klimaatverandering, Protest, Mensen

Foto: Geralt – Pixabay


inspiratiepagina

Voor iedere werkplaats is een inspiratiepagina terug te vinden op de website van de Zen Peacemakers Lage Landen (www.zenpeacemakers.nl). Op dit moment zijn er twee thema’s waar je informatie over kan vinden.


Opstaan uit de witte stilte. Bevat informatie als onderdeel van een werkplaats die in 2021 werd gestart om witte privileges en racisme te onderzoeken.

Ecodharma. De pagina is nu nog leeg, maar gaan we vullen vanuit de vraag: Hoe kunnen we een diepere verbinding met de natuur ontwikkelen en mededogen en veerkracht cultiveren om de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan? Ideeën zijn welkom!

De inspiratiepagina’s bevatten verwijzingen naar materiaal om te 

  • Kijken en luisteren: films, documentaires, livestreams, interviews, reportages, dharmatalks, podcastst
  • lezen: boeken, artikelen, verslagen) en 
  • bezoeken: tentoonstellingen, exposities, evenementen, acties.


toekomst

In de toekomst kunnen andere werkplaatsen ontstaan rondom thema’s zoals:  

  • Zorg voor stervenden: Being with Dying
  • Betrokkenheid bij mensen die zonder verblijfsvergunning Europa binnen komen
  • Bezoeken van gevangen, in samenwerking met Duizend Handen

Mogelijk wil je zelf het initiatief nemen tot het openen van één van deze werkplaatsen of is er juist een ander thema waar je een werkplaats voor wil oprichten. Neem in dat geval contact op met jeroen@zenpeacemakers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *