Welke woorden gehoord willen worden

op een onverwacht lichte dag

door Hans Busshin Wijnhoven

Antwerpen schijnt in het zonlicht, de eerste zondag van het nieuwe jaar. Hoog boven de straat in het oude havengebouw genieten wij van een mooi vergezicht. Mensen uit de palliatieve zorg en geïnteresseerden zijn deze middag samen gekomen om te delen en te spreken. De intentie in de groep was groots, mooi en vol met respect. In de luisterkring deelden we de vreugde, vragen en ervaringen diep vanuit ons hart. Het werd later dan verwacht, het was inmiddels donker, we omhelsden elkaar met een brede lach gevoed met liefde, vreugde en nieuwe energie. Het kaarslicht ging uit met de laatste woorden: erkennen wat er is. We gingen huiswaarts, het voorwerk was gedaan.

Op zondag 7 januari kwam een groep van 11 mannen en vrouwen onder leiding van Spiritholder Frank De Waele roshi, samen op het Eilandje in Antwerpen met de Open Groep Leven en Sterven. De deelnemers kwamen uit Antwerpen, Gent, Brussel en Nijmegen.

Het eerste gedeelte van de middag mediteerde de groep samen, waarna Frank hen meenam in een visualisatie en geleide meditatie van Martine Batchelor over de eigen sterfelijkheid.

Na de pauze vervolgde de groep de samenkomst met een openhartige en hartverwarmende councilcirkel.