Ze zijn er wel / ze zijn er niet

Louis van Bebber over de Zen Peacemaker ochtendmeditatie

pastedGraphic.png

Louis van Bebber mediteert sinds een jaar of 10 vrijwel dagelijks. Zijn onvermoeibare pogingen om 2x per dag te mediteren blijft vooralsnog bij pogen. Hij volgde de opleidingen tot mindfulness-trainer en yogaleraar. De uitspraak van de Boeddha ‘Geloof mijn woorden niet uit eerbied of respect voor mij maar ervaar zelf’ is voor hem een leidraad. Louis bedient de gong bij de Zen Peacemaker Ochtendmeditatie via Zoom.

Jaren geleden ontdekte ik dat alle stukjes die ik schreef en toespraakjes die ik hield op bruiloften en partijen allemaal over mezelf gingen en niet over de jubilaris. U bent gewaarschuwd. Ik ga dat natuurlijk proberen te camoufleren. Ook ga ik ongebreideld reclame maken voor de ochtendmeditatie, tussen de regels door uiteraard. Mij is gevraagd iets persoonlijks te schrijven (dat is dus de kat op het spek binden), over mijn ervaring met de ochtendmeditatie via Zoom.

vreugde
De vraag is: waarom mediteer ik? Als ik een tijdje niet mediteer word ik er door mijn naasten liefdevol op gewezen dat ik wederom een voorkeur begin te ontwikkelen voor de binnenbocht, voor mij reden genoeg om weer te gaan zitten. Maar de discipline, hè.
Eenmaal per week met een aantal mensen zitten is erg fijn, maar dan heb je nog die andere dagen! En toen was daar de ochtendmeditatie van de Zen Peacemakers: dagelijks zitten op een vast tijdstip, samen. Ja, het is digitaal maar echt samen. U zegt: maar die anderen zijn er toch niet! Gelukkig maar want zoveel plek heb ik niet, maar ze zijn er wel. Ze zijn er wel en ze zijn er niet en de mate waarin bepaal ik want ze zijn in mij. Veilig, zittend op het kussentje wordt er geobserveerd, liefdevol en zonder oordeel, alleen maar kijken. En daar zit ook een mij en daar ook één, en nog één in het donker, is ook mij, allemaal mij’s. Vreugde borrelt op. Al die mij’s, allemaal hetzelfde, aan de binnenkant dan toch. Allemaal in mij, die donkere ben ik ook en die onrustige mij is ook hier. Ik zeg al die mij’s en dat kan je zien als ‘wij’ maar dat klopt niet helemaal want er is maar één mij. Ik zie ineens een mij die ik nog niet heb gezien, oh nee dat kan niet want het is mij, één mij. Vreugde. En daarom mediteer ik. Hoe het werkt en waarom het werkt: geen idee, maar dat is allang geen reden meer om iets te doen of te laten.

structuur
Natuurlijk, er zijn ook momenten dat ik zit en geen vreugde voel, maar ook die mij wordt gevoeld, er is altijd een mij die vreugde voelt en alles wil gevoeld worden en daar mag ik dan aan meedoen, dat maakt het meteen een stuk lichter.
Het werkt, die structuur. Ik heb me er jarenlang tegen verzet: niks structuur, creativiteit willen we. Toch een beetje wijzer geworden ontdekte ik dat die twee in elkaars verlengde liggen en niet tegenover elkaar. En de ander helpt mij met het in stand houden van de structuur en andersom. Ik wil niks liever dan daar een bijdrage aan leveren. En het slaan van de gong helpt ook, ik moet er wel zijn natuurlijk. (Sorry nog voor die ene keer dat ik me verslapen had en ook voor die andere keer dat ik zát te slapen en anderhalve minuut te lang doorging, maar allemaal mij hè.) Dus als jij wat ondersteuning nodig hebt en wilt gongen, laat het me weten, dan doe jij het die keer.

Tot slot: weet je ten zeerste uitgenodigd om een keer te proberen te Zoomen, samen met de anderen en vooral ook met jezelf. Je kan daarna altijd nog zien. Wellicht, ik hoop, tot Zoom!

De Zen Peacemaker ochtendmeditatie is iedere ochtend van 7.30 uur tot 8.10 uur.
Ieder zit thuis, maar is met elkaar verbonden via Zoom (videoconferencing).
Stuur dan een email naar info@zenpeacemakers.nl dan krijg je de link naar de zoom meeting.