Wandeltocht Westhoek

Meditatieve wandeltocht langs de frontlijn van WO I
Westhoek van maandag 21 tot zaterdag 26 augustus 2017

De zesdaagse voettocht in de Westhoek o.l.v. Frank De Waele Sensei wil een lijfelijke, diepgaande beoefening zijn van de oude praktijk van de pelgrimage. In zes dagtochten stappen wij langs de frontlinie van WO I van Nieuwpoort aan zee tot in Komen aan de Franse grens.
De pelgrimstocht staat in het teken van ‘de Groote Oorlog’, die alle andere oorlogen overbodig zou maken. Wandelend door de prachtige natuur laten wij dit oorlogslandschap, door de mens gemaakt, in zijn paradoxale schoonheid op ons inwerken. Wij volgen soms letterlijk de loopgraven en zullen getuigenis afleggen bij kerkhoven, memorials en slagvelden.

Westhoek front zw

Getuigenis afleggen: langs de frontlijn van 1914-1918

Deze meditatieve wandeltocht in de geest van de Zen Peacemakers wil ook een bezinning zijn op wat oorlog en vrede vandaag in een levende spiritualiteit zou kunnen betekenen. Belangrijke aspecten van de tocht zijn het contemplatieve wandelen – waarvan enkele uren per dag in stilte – de dagelijkse luistercirkel en zenmeditatie en het contact met elkaar. Wij lezen ook oorlogspoëzie en beschouwen (religieuze) kunst en architectuur.
Omdat de tocht een ingetogen en bezinnend karakter beoogt, organiseren wij haar niet als een toeristische uitstap of een sportieve trektocht.

Wij liepen deze vredestocht reeds in 2015, maar dit jaar is het aangepaste programma een dag langer. Omdat wij twee nachten in Diksmuide slapen, hebben wij nu tijd om de vredessite aan de IJzertoren en het bijzondere Duitse kerkhof van Vladslo te bezoeken. Wij gaan weer naar Langemark en langs Passendale stappen wij naar Ieper, waar wij dit jaar in het centrum van de stad logeren. De laatste nacht brengen wij opnieuw in de Peace Village in Mesen door.

De bedevaart is in de eerste plaats een groepsgebeuren.
Deel te zijn van, en ons te bewegen in, iets wat groter is dan onszelf, is niets anders dan ‘meditatie in actie’. Van de deelnemers wordt daarom ook verwacht dat ze actief aan alle activiteiten meedoen. Wij wandelen, eten, zitten en logeren in groep. Wij nemen weinig mee. Dagelijks lopen wij 15 tot 22 km. Op de middag picknicken wij buiten. De tocht zal ook dit jaar gewild sober zijn. Het halfpension is bescheiden en wij overnachten twee keer in een jeugdlokaal met weinig comfort, waar wij zelf koken en met slaapzak en -matje op de grond slapen…

Na Chartres, Vezelay, vier keer Assisi, Kerzelare in 2013 en de Frontlijn in 2015 is dit de negende maal dat zenleraar Frank De Waele Roshi een zenpelgrimstocht organiseert en begeleidt.

Vorige keer was de voettocht langs de frontlijn een bijzondere sanghagebeurtenis en vele deelnemers waren erg enthousiast. Doe deze keer (opnieuw) mee!
Lees hieronder meer over de deelnameprijs, over hoe je inschrijft, over het verloop van de tocht en over andere praktische zaken.

Westhoek Nieuwpoort sluizen_450

Sluizen in Nieuwpoort

PRAKTISCH

Vertrekpunt
Maandag 21 augustus om 10 uur op de Markt in Nieuwpoort-Stad. Afspraak daar vanaf 9.30u.
Wij raden aan om reeds op zondagavond 20 augustus naar Gent te komen. Dan gaan wij maandagmorgen vroeg samen met de trein en de tram naar Nieuwpoort. Er zijn een aantal slaapgelegenheden bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro, te betalen aan het gastgezin. Bij je aanmelding geef je aan dat je graag overnachting in Gent wilt.
Treininfo volgt hieronder.

Deelnameprijs
Kostenbijdragende Zen Sanghaleden en Zen Peacemaker Ordeleden: 380 euro
Andere deelnemers: 430 euro
Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben.

Zijn inbegrepen in de deelnamebijdrage: logies (o.a. drie maal halfpension met ontbijt en avondmaal), een avondmaal op restaurant, toegangsprijzen voor twee musea, dagelijkse picknick, bijdrage voor de beleiding, administratie, verzekering en werkingskosten.
Niet inbegrepen: vervoerkosten en persoonlijk verbruik.

Westhoek Passendale Tyne Cot

Passendale Tyne Cot

Registratie
De pelgrimstocht is enkel toegankelijk voor leden van de Zen Sangha vzw, voor Zen Peacemakers of zenbeoefenaars die regelmatig aan onze activiteiten deelnemen.
De groep is beperkt tot max. 25 personen.
Er wordt een wachtlijst aangelegd.

Aanmelden doe je hier online vanaf 6 mei.
Aanmelden, overschrijven en een slaapplaats aanvragen zijn noodzakelijk vóór donderdag 17 augustus.
Na aanmelding kan je de deelnamebijdrage storten vóór donderdag 17 augustus op rekening BE97 0013 8225 4949 van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘Westhoek 2017’.

Inschrijven kan niet meer vanaf 17 augustus, net zomin als betalen ter plaatse. Enkel bij ontvangst van overschrijving is je inschrijving definitief.
Bij annulatie vòòr 1 augustus worden 10 euro kosten aangerekend, vanaf 1 augustus 50 euro.

Voor overschrijvingen vanuit het buitenland:
IBAN-nummer: BE97 0013 8225 4949
BIC-code: GEBABEBB

Westhoek Ieper kerkhof_450

Oorlogskerkhof

VERLOOP

Maandag 21 augustus
Nieuwpoort – Diksmuide 22 km
Langs de IJzer lopen wij naar het sluizencomplex en het Albert I monument. Wij volgen de Frontzate naar Diksmuide, waar wij de Dodengang bezoeken en overnachten in het kamphuis Zannekin.

Dinsdag 22 augustus
Diksmuide – Vladslo – Diksmuide 14 km
Na een bezoek aan het vredesmonument van Diksmuide, wandelen wij naar Vladslo waar wij mediteren in het verstilde Duitse soldatenkerkof met de aangrijpende beelden van Käthe Kollwitz. Wij logeren in het Pax Hotel (Best Western) in Diksmuide.

Woensdag 23 augustus
Diksmuide – Langemark 20km
Van Diksmuide gaat de dagtocht door het kerngebied van de frontoorlog van Houthulst naar Langemark-Poelkapelle, berucht van de vele veldslagen en van de eerste gasaanval. In het dorp zijn zeven Britse militaire begraafplaatsen en het Duitse Soldaten Friedhof is de laatste rustplaats van 44.000 gesneuvelden. Wij logeren in hotel Münchenhof.

Donderdag 24 augustus
Langemark – Passendale – Ieper 24 km
‘s Voormiddags stappen wij naar de slagvelden van Passendale en bezoeken wij het Tyne Cot Cemetery, de indrukwekkende Britse oorlogsbegraafplaats. Vandaar gaan wij verder naar Ieper, dat in de oorlog volledig verwoest en later helemaal heropgebouwd werd. ‘s Avonds wonen wij de Last Post aan de Menenpoort bij. Wij overnachten in jeugdheem De Katrol.

Vrijdag 25 augustus
Ieper – Mesen 18 km
Langs gedenkwaardige plaatsen als Hill 60 in Zonnebeke en de Pool of Peace in Wijtschate bereiken wij Mesen, waar wij het Ierse Vredespark bezoeken (Ulster Tower) en vanaf het glooiende heuvelland prachtige vergezichten ontdekken. De laatste nacht slapen wij in de Messines Peace Village hostel.

Zaterdag 26 augustus
Mesen – Komen 15km
Na een morgenwandeling in Mesen, nemen wij de bus terug naar Ieper, waar wij de tocht afsluiten en in de namiddag de trein naar huis nemen.

Westhoek Ieper Lakenhalle_350

Ieper

Breng zeker mee
Rugzak (max. 7 kg.)
Basiskledij voor het wandelen, hoofddeksel
Reservekleren
Regenkledij
Goede (reeds ingelopen) stapschoenen
Slaapzak, slaapmatje, kussensloop, bedovertrek, oordopjes
Waterfles, zakmes, veiligheidsspeld, touwtje
Geld, identiteitskaart

Neem echter niet te veel kleren mee zodat je de rugzak zo klein en licht mogelijk kan maken.
Ervaring leert dat zenpelgrims veel te veel mee willen nemen.

 

 

Westhoek panorama_450

De Westhoek gezien vanaf de heuvels

Richtlijnen en afspraken voor de Weg
Koans voor de pelgrim

Kom in goede geestelijke en lichamelijke conditie, zodat je een normaal wandeltempo kan volgen.
De dagtrajecten zijn 18 tot 22 kilometer lang.
Wij dragen onze eigen rugzak.
Het programma kan steeds veranderen.
Deelnemers doen mee voor de volle zes dagen.
Bij aanvang vullen deelnemers een vertrouwelijk document in i.v.m. hun lichamelijke en geestelijke geschiktheid en persoonlijke verantwoordelijkheid en geven het aan de begeleider.
Tijdens de zesdaagse mag mobiel telefoneren tijdens de rustperiodes en dit op discrete wijze.

 

Tijdens de retraite kan men ons bij dringende gevallen bereiken door een bericht in te spreken op dit mobiele nummer: 0492 / 48 66 49.

Reisinfo
Treinverbinding van Gent naar Nieuwpoort op maandag 21 augustus
Trein
Gent Sint-Pieters:  vertrek  7.55u
De Panne:  aankomst  9.08u