In het voetspoor van de Boeddha

Zen Peacemaker Maarten Olthof organiseert reis langs boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal
-door Maarten Olthof-

Sinds de jaren 1990 organiseert Zen Peacemaker Maarten Olthof met enige regelmaat pelgrimstochten naar de belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal.

In februari 2019 is het weer zo ver en begeleidt Maarten opnieuw een reis naar:

  • Lumbini (Nepal), de plaats waar de Boeddha als Siddhartha Gautama werd geboren
  • Bodhgaya (India), waar hij de verlichting bereikte en een Boeddha (ontwaakte) werd
  • Sarnath (India, nabij Varanasi), waar hij zijn inzichten voor het eerst met anderen deelde en hij zijn eerste leerlingen kreeg
  • Kushinagara (India), waar de Boeddha op tachtigjarige leeftijd ontsliep

Aan het eind van zijn leven riep de Boeddha zijn volgelingen op om naar deze plaatsen een pelgrimstocht te maken. Na het leven van de Boeddha ontwikkelden de vier plaatsen zich dan ook tot drukbezochte pelgrimsoorden met kloosters en tempels. De pelgrimsplaatsen verwijzen niet alleen naar gebeurtenissen in het leven van de Boeddha, maar ook naar de levensloop van de mens. Daardoor is een bezoek aan de plaatsen voor ieder betekenisvol.

Tijdens deze pelgrimsreis wordt duidelijk wat er bekend is over het leven van de historische Boeddha en de tijd waarin hij leefde. Al reizend wordt duidelijk in welke context het boeddhisme is ontstaan en tegen welke aspecten van de Indiase samenleving de Boeddha zich indertijd afzette. De essentie van het boeddhisme komt tot leven op een wijze die niet uit boeken te halen valt. Tijdens de reis mediteren we dagelijks en lezen we, te midden van monumenten, verhandelingen die de Boeddha heeft gehouden op deze plaatsen. Tijdens de reis zijn er ook de voor de Zen Peacemakers zo betekenisvolle council circles.

De pelgrimsreis begint in New Delhi. In India bezoeken we naast bovengenoemde plaatsen ook nog het tussen groene heuvels gelegen plaatsje Rajgir, de nabijgelegen opgravingen van de kloosteruniversiteit Nalanda en de legendarische, heilige stad Varanasi. In Nepal bezoeken we verder Kapilavastu, het plaatsje waar Siddhartha indertijd opgroeide. De reis eindigt in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, met zijn veelheid aan boeddhistische monumenten. Het is daar mogelijk om een project van Stichting Vajra (zie hieronder) te bezoeken.

De reis:

Data: 15 februari – 2 maart 2019
Aantal dagen: 16
Maximaal aantal deelnemers: 25
Kosten: ca. € 2500 (excl. vlucht)
Kijk hier voor reviews

Wil je meer informatie over de reis klik dan hier.

De reisleider

Maarten Olthof

Maarten Olthof heeft vele tientallen reizen ontwikkeld en begeleid naar onder meer Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. De pelgrimsreis In het voetspoor van de Boeddha begeleidt hij al twintig jaar. Onderweg vertelt hij over de geschiedenis van de tijd van de Boeddha, over de archeologische vindplaatsen die we bezoeken en over de Indiase en Nepalese samenleving.

In 1997 richtte Maarten Stichting Vajra (www.vajra.nl) op. Deze stichting voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal bouwt onder meer scholen, verleent medische zorg en zette het grootste zonneovenproject ter wereld op in de Bhutanese vluchtelingenkampen in Oost-Nepal (dagelijks meer dan 100.000 maaltijden bereid met de zon). De door de stichting beheerde ecologische Vajra Academy werd in 2016 door de internationale Ashoka Foundation uitgeroepen tot Changemaker School. Na de aardbevingen van 2015 richt de stichting zich op de wederopbouw van Nepal, met name door herstel en herbouw van scholen die beschadigd of ingestort zijn.

In 2003 legde Maarten te voet de vergeten, eeuwenoude en duizend kilometer lange route door India en Nepal af die de boeddhistische pelgrimsplaatsen onderling verbindt. Het resultaat daarvan is zijn literaire reisverslag in boekvorm: Lopen in het voetspoor van de Boeddha. In 2011 werd het genomineerd voor ‘het mooiste spirituele boek’. Begin 2017 werd het in het Engels uitgegeven met een voorwoord van Joan Halifax en in de zomer van 2017 wordt de op het boek gebaseerde, Engelstalige documentaire verwacht onder de naam Go without fear! Als je de Nederlandse versie hier bestelt gaat 40% van het bedrag naar de wederopbouw van Nepal.