Verslag superdiversiteitsdebat

Op vrijdag 24 april l.l. was auteur, filosoof en activist Bleri Lleshi centrale gastspreker op het Superdiversiteitsdebat in Geraardsbergen, een samenwerking tussen Giesbaergske Koleuren Gazette en ’t Uilekot vzw.
In zijn gekende stijl analyseerde Lleshi de problemen in de samenleving van vandaag. Hij somde ook enkele oplossingen op.
Naast zijn socio-culturele betoog, haalde de auteur/filosoof ook het belang van spiritualiteit en zingeving aan -niet noodzakelijk vanuit een religie of godsdienst.
Ook opvallend was het thema van kruispuntdenken, dat Lleshi als zowat de enige mogelijkheid ziet om de verschillen tussen mensen en culturen op te lossen en zodoende tot een meer gelijke en meer verdraagzame samenleving te kunnen komen.
Een jonge Geraardsbergenaar met Afghaanse roots, Amir Hussein Jafari, ging in interactie met de gastspreker. Uit eigen ervaring bracht Amir zijn verhaal hoe het is om dagelijks geconfronteerd te worden met vooroordelen om je donkere huidskleur.
Het was een boeiend debat, met ook vragen uit het publiek.
11167679_10205809218060875_800856983690911948_nDe aanwezige luisteraars waren een en al oor. Ze namen de gelegenheid te baat om een exemplaar van Bleri Lleshi’s meest recente boek, De Neoliberale Strafstaat, aan te kopen met een welgemeende signatuur van de auteur.
Na afloop boden mensen uit het publiek spontaan hulp aan om het barokke hospitaalkerkje waar de voordracht doorging, op te ruimen: een direct voelbaar gevolg van de inspirerende spreker die de samenleving oproept om samen te werken. Dat laatste sluit perfect aan bij de intenties van Zen Peacemakers, die mee het initiatief heeft ondersteund.
Welgemutst en met een blik op de toekomst, verlieten de bezoekers het stemmige kerkgebouw dat voorheen deel uitmaakte van het O.L.V.-hospitaal van Geraardsbergen. Ook dat laatste kan geen toeval zijn.
De toekomst is hoopvol.

Wim Schrever