Verslag Kraanvogels vouwen

150412_8618
Foto Marijke de Groot

Zondag 12 april 2015 Kraanvogels vouwen

– door Lia van Dolder –

Op 5 augustus a.s. is het 70 jaar geleden dat de atoombom, die een einde maakte aan de tweede wereldoorlog, viel op Hiroshima en Nagasaki. Deze bommen waren ontwikkeld in het atoomlaboratorium in Los Alamos in New Mexico.

Er vielen direkt na het gooien van de bommen al 80.000 slachtoffers en nog eens zo’n aantal zou overlijden aan de gevolgen van deze gruwelijke gebeurtenis.

Eén van de slachtoffers was een twee jarig meisje, Sadako Sasaki, dat 10 jaar later zou overlijden aan leukemie. In haar laatste levensjaar heeft zij, als een gebed voor genezing, 1300 kraanvogels gevouwen en heeft daarmee een internationaal symbool voor vrede in het leven geroepen en een herinnering aan de vele slachtoffers.

Van 5 tot 9 augustus 2015 wordt een wake gehouden in Los Alamos met de intentie 70.000 gevouwen kraanvogels, toegestuurd van over de hele wereld, neer te leggen/ op te hangen. Tevens zal men gezamenlijk ter plekke een enorm grote kraanvogel vouwen.

Om ons steentje bij te dragen aan het beoogde aantal van 70.000 kraanvogels zijn we zondag 12 april afgereisd naar Bunnik, waar we gastvrij ontvangen werden door Maria Smit. Eén van de gasten had een heerlijke appeltaart gebakken en met daarbij een kopje koffie/thee begonnen we vol goede moed aan onze klus.

11154639_10153149296379299_5528007441756677914_o
Foto Marijke de Groot

Al snel waren we er achter dat “vouwen” niet voor niets als kunst beschouwd wordt in Japan. Hoe kan een mens zoveel vouwtjes bedenken voor één vogeltje! Dank zij de les van Maria en met het puntje van mijn tong tussen de lippen kwam het eerste vogeltje tot stand. Humm….niet echt de eerste prijs waard maar een vogel is een vogel nietwaar? Bij de tweede en derde was ik het puntje van mijn tong kwijt maar ze werden mooier en ik blijer, het was echt leuk om te doen en dan ook nog eens voor een mooi doel.

Gezellig kletsend en appeltaart etend kwam een bonte verzameling kraanvogels tot stand die zich deze zomer bij hun soortgenoten uit de hele wereld kunnen voegen.

Dank aan Maria voor haar gastvrijheid, gezelligheid en les!

P.S. Bij thuiskomst waren we het er over eens dat vouwen verslavend werkt….we zijn nog een poosje doorgegaan.