Verslag Koleurenfeest september 2015

© Studio Schrever-8Op zondag 6 september j.l. had voor de derde opeenvolgende keer het jaarlijkse Koleurenfeest plaats in de Vredestraat (niet toevallig de vrede-straat…), vlakbij de Markt van Geraardsbergen (in zuid-Oost-Vlaanderen). Het Koleurenfeest is een vrijwillig, onafhankelijk straatfeest voor buren & culturen dat bottom-up, met de multiculturele mensen zelf, wordt georganiseerd op de eerste zondag van september door de redactie van de even vrijwillige en onafhankelijke multiculturele Giesbaergske Koleuren Gazette.

Giesbaergske Koleuren Gazette is een vrijwillig, onafhankelijk en intercultureel project dat met de editie van een driemaandelijkse online krant op twee pijlers steunt: enerzijds wil de Gazette intercultureel werken door mensen uit alle culturen bij hen thuis, in onze Oostvlaamse provinciestad Geraardsbergen, te gaan interviewen en anderzijds wil de Gazette een (zen)boeddhistische boodschap (helpen) verspreiden. Dat laatste gebeurt door boeddhistische leraren en gemeenschappen te gaan interviewen. De Giesbaergske Koleuren Gazette is gratis online leesbaar op www.giesbaergskekoleurengazette.be

Op de affiche van Koleurenfeest III stond weerom wereldmuziek geprogrammeerd, afgewisseld met one-to-one interviews over zowel de superdiverse samenleving als over zingeving. Deze twee thema’s vormen immers de hoofdpunten van de k(l)eurige krant, de Giesbaergske Koleuren Gazette.

Het was de eerste praatgast, auteur Bleri Lleshi, die het straatfeest inzette met zijn dj-set: naast zijn maatschappelijk werk als filofoof/activist vindt hij het belangrijk om via muziek de mensen te kunnen blijven voeden met vibes uit de hele superdiverse samenleving. Daarna was er een kort gesprek met hem over hoe onze multiculturele samenleving er momenteel aan toe is, en vooral hoe daaraan kan gewerkt worden. Lleshi is in België een gerespecteerd man. In 2014 werd hij in Knack gerekend tot een van de vijfentwintig meest invloedrijke allochtonen in België.

© Studio Schrever-5Onze Togolese buurman en goede vriend Boniface zette dan in met zijn Dejmbé-band: de Afro-klanken boetseerden onze zielen naar een ongekende openheid. Als het ware geparaliseerd door de Afrikaanse goedheid, straalden we beaat het verdere verloop van het kleurrijk samenzijn in.

Als “tussenzang”, was er dan een interview met Zen Peacemaker Dorine Esser. Over hoe boeddhisme haar leven een andere wending had weten te geven en hoe ze daarlangs bij Bernie Glassman was terechtgekomen. Dorine’s getuigenis over hoe zij als Zen Peacemaker ook al had deelgenomen aan straatretraites, werd bijzonder geapprecieerd door het aanwezige publiek. Sommigen slikten een traan weg. Anderen kwamen na afloop op Dorine af gelopen om haar te bedanken voor het pakkende verhaal.

© Studio Schrever-22Intussen hadden muzikanten van wereldformaat plaatsgenomen op het knusse podium: Wouter Vandenabeele, kora-virtuoos Bao Sissoko en zanger Moussa Niang zijn hoofdrolspelers in de Senegalese muziekscene in België. Het publiek kon hun virtuose samenspel bijzonder smaken. De musici gaven het beste van zichzelf. Het was heerlijk om temidden de oude stadskern de nieuwe wereld zo aanwezig te weten.

Er volgde nog een podiumgesprek met de Antwerps-Congolese Omar Ba. We hadden het over de positie van de multiculturele jongeren in België en hoe belangrijk het is dat zij zich als dusdanig weten te profileren. Ook Omar Ba is in België niet de eerste de beste als het superdiversiteit aankomt: hij is betrokken bij ENAR (European Network against Racisme), redacteur bij Kif Kif en voormalig coördinator van het Afrikaans Platform.

Daarna namen Mong en zijn Illustranten het podium in. Mong is een Gentse rebel, die zich sinds de jaren zeventig met zijn liedjes en sketches afzet tegen de bureaucratische instellingen die de burger in de greep houden. Hij heeft ook een geëngangeerde houding naar mensen in armoede. Om die reden pastte hij prima in het derde Koleurenfeest, dat van armoedebestrijding een thema had gemaakt. Mong wist het publiek op een muzikale manier mee te nemen in zijn rebelse verhalen.

Als afsluiter van het straatfeest stonden de jonge muzikanten van de Afro-Giesbaergske muziekgroep ‘The Afrobelgians’ geprogrammeerd: smaakvol, ritmisch en uitgelaten sloten de jonge kerels de aanwezigen in hun hart en het geslaagde feest af.

Als organisatoren kijken we vervuld terug en meteen uit naar de volgende, vierde editie van het Koleurenfeest op zondag 4 september 2016.

Alvast iets om naar uit te kijken en in uw agenda te noteren. Enjoy!

Wim Schrever