Verslag Koleurenfeest 2014

Tweede KoleurenfeestVerslag Koleurenfeest

Op zaterdag 6 september jl. organiseerden de makers van de Giesbaergske Koleuren Gazette voor de tweede maal het Koleurenfeest, als straatfeest voor buren en culturen, in het oude centrum van Geraardsbergen (B). Het feest dat doorging in en rond Het Ideeënhuis, het oudste authentieke huis vlakbij de Markt van de Zuid-Oostvlaamse stad, wil buren en culturen dichter bij elkaar brengen en solidariteit blijvend stimuleren.

De affiche hield een gevarieerd programma in. Naast muziek uit de wereld, met o.m. de Zuidafrikaanse Aïdi, stonden ook enkele interessante sprekers geprogrammeerd: Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum en Federaal Migratiecentrum bracht een voordracht over migratie en diversiteit. Eveneens over zenboeddhisme waren er enkele interessante sprekers te gast: Bertjan Oosterbeek, zenmonnik en auteur uit Utrecht, bracht verhalen over hoe het leven is in een Japans zen-klooster. In 2011 verbleef hij zelf een jaar lang in het zen-klooster Sogenji (Okayama, Japan), bij zen-meester Shodo Harada Roshi. En Konrad Maquestieau is zen-leraar in de Dojo van Halle (B). Hij kwam zijn nieuwste film over zenboeddhisme, ‘The Regarder of Sounds’ voorstellen. Oud-Geraardsbergenaar Filip De Bodt sloot de voordrachten af met Climaxi’s film ‘Fish and Run’, over de leefbaarheid van de visserijsector, overbevissing en zorgen om het klimaat. De Bodt is een activist avant la lettre, die altijd opkomt voor de gewone mens. Hij is ook de man achter vzw ’t Uilekot in Herzele (B). Met Climaxi willen hij en zijn kompanen opkomen voor meer rechtvaardigheid in de eco-normering. Het Koleurenfeest voorzag ook in culinaire specialiteiten uit de wereld. Bezoekers konden zich te goed doen aan hapjes uit Togo, Rwanda, Kameroen, Senegal en Thailand. Intussen liep ook het muzikale programma verder, met Afrikaanse djembé, Jazz-muzikant Lionel Beuvens en Rui Salgado die met zijn Com Tradicao de Portugese Fado in de Oudenbergstad bracht. De veelkleurige band ‘The Afrobelgians’ sloot het rijtje waarmee de avond feestelijk werd ingezet.

Koleurenfeest II is een geslaagd feest geworden. Het hele team vrijwilligers werkte er samen hard aan en maakte al plannen voor de volgende editie in 2015. De website Giesbaergske Koleuren Gazette houdt je op de hoogte van de volgende editie van het Koleurenfeest.

Wim Schrever –