Verbondenheid

Foto Harry Aaldering
Foto Harry Aaldering

Verslag van het Zen Peacemakers Order (ZPO) weekeind met Frank Sensei in Gent 16 tot 18 januari 2015 (2)

Tijdens dit weekend ontvingen Gilbert en Patrice de Zen Peacemakers voorschriften.

Het verslag van Gilbert kan je hier lezen.

 

 

Verbondenheid

– door Patrice Skydancer Angyo Van Huffel

Verbondenheid, heelmaken, alles omarmen….dat zijn de woorden die bij me opborrelen als ik denk aan mijn jukai en het proces er naartoe…

Leven met de ingrediënten die voorhanden zijn, Dit is mijn leven…Dankbaarheid en het verlangen om de visie van ZP te verspreiden…

Ongeveer een jaar geleden besloot ik dat ik die geloften van ZP wou ontvangen, al langer was is geïnspireerd door Bernies werk en mijn deelname aan de Bearing Witnessretraite in Auschwitz, en de straatretraite, lieten de eerste zaadjes van mijn verlangen om mijn zenpraktijk ook in sociaal engagement om te zetten, kiemen

De voorbereiding, de stukjes stof voor mijn rakusu vragen aan mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in mijn leven, was een mooie oefening in openheid, in bereidheid om zonder oordeel te vragen, en dan te merken hoeveel je krijgt. Er volgden ontroerende gesprekken en ontmoetingen, die zowel voor mezelf als voor de ander iets helend hadden.

Ook oefenen in het leren ontvangen zonder oordeel en merken hoe ik wanneer ik dacht: ‘Oh, kon die me nu echt geen mooier stukje geven’, hoe dit weer tot scheiding leidde, een oefening in echt ontvangen wat je krijgt…

Na het verzamelen van de stukjes stof, wat me een hele hoop opleverde, begon het knippen en naaien, ook dit weer zonder oordeel proberen, er waren ‘vervelende’ stukjes bij die zich moeilijk in een vorm lieten knippen, laat staan naaien… Sommige stukjes vond ik veel mooier dan andere, en toch kregen ze allemaal een plek en voegde ik ze samen tot een mooi kunstwerkje.

En dan trok ik met dat kunstwerk naar een stoffenwinkel en zocht samen met de vriendelijke en nieuwsgierige verkoopster, een bijpassende rand. Terwijl ik vertrok met de idee om een blauw stofje te –kiezen, werd het een warmrood dat al die stukjes kon omvatten, het paste perfect. Toen hij af was en ik hem toonde aan Frank Sensei, en hij vertelde dat rood staat voor padma, klopte het plaatje voor mij helemaal. De padma-energie doordrong me in het laatste jaar.

In een boekje verzamelde ik mijn versjes die ik voor allen schreef, ook voor diegenen aan wie ik geen stukje stof meer kon vragen.

De ceremonie was zeer innig, warm, de aanwezigheid van mijn kinderen met hun lieven, waarvan er sommigen ondanks kun kritische blik zeer geraakt waren…Mijn ex-man met zijn vriendin, vele vrienden…sommigen waren er niet, en ook dat kon ik accepteren..

Mijn naam werd: Skydancer Angyo….

En nu de volgende stap: mensen samenbrengen die geraakt zijn door het groot aantal mensen dat in armoede leeft onze maatschappij, waaronder vele gezinnen met kinderen en hiermee aan de slag willen of al zijn.