Verbinden met de rafelranden

Verbinden met de rafelranden

Jeroen Dijkstra over het toekomstperspectief van de Zen Peacemakers, interview door Diana Vernooij

Jeroen Dijkstra is bestuurslid van de Zen Peacemakers Lage Landen en ontwikkelt samen met andere bestuursleden, spiritholders en actieve Zenpeacemakers het toekomstperspectief. Wil je meedenken over de ontwikkeling van de Zen Peacemakers? Het bestuur van de Zen Peacemakers Lage Landen gaat gesprekken aan over wat onze perspectieven kunnen zijn. Meld je aan voor een gesprek bij jeroen@zenpeacemakers.nl.

“Overweldigd door al het nieuws over de vernietiging van het klimaat, de sociale ongelijkheid, uitbuiting, oorlog, honger en de miljoenen mensen die moeten vluchten – denken we machteloos te zijn. De vraag: ‘Wat kan ík doen?’ brengt een grote handelingsverlegenheid met zich mee.

Als er beweging ontstaat in de maatschappij is deze vaak een tegenbeweging.

Zen Peacemakers Lage Landen is niet zo’n tegenbeweging. Zenpeacemakers streven na dat we onze betrokkenheid met maatschappelijke kwesties vormgeven in de ontmoeting. We luisteren, delen in wat we zien, staan erbij stil en ervaren het verdriet en de schoonheid. Dan pas willen we iets ondernemen, vaak eerst klein en dichtbij. Soms groeit dat uit tot iets groots.”

Foto Pixabay

grondeloos

“Hoe wij als Zenpeacemakers sociale actie benaderen is uniek. We verbinden ons met de rafelranden in onszelf en in de maatschappij. We beseffen dat de bubbel waarin we leven bepaalt wat we zien en hoe we oordelen – en daarom proberen we de bubbel los te maken.

Dat betekent dat we naast onze betrokkenheid bij maatschappelijke problemen ook onze angsten, verlangens en weerstanden, onze vooroordelen onder ogen zien. We hebben een grondeloos vertrouwen dat als we loslaten ons een nieuw perspectief toevalt.

We richten ons met een open, onbevooroordeelde blik op een maatschappelijke kwestie. We staan er letterlijk bij stil en verkennen de ruimte die voorafgaat aan alle grote woorden en acties.

Wij zijn mensen met kwaliteiten, een netwerk, tijd en we hebben onze beperkingen. Als we dat samenbrengen met aandacht voor een belangrijke kwestie, dan zullen we ervaren welk specifiek beroep op óns gedaan wordt. Originele en unieke activiteiten ontstaan uit een proces van openen, verbinden en al doende leren.”

Foto Pixabay

het pad

“Met Zen Peacemakers Lage Landen verbinden we wat er al is. We zijn een netwerk en we kunnen ontmoetingen faciliteren: we stellen infrastructuur ter beschikking, zoals een website, een agenda en een nieuwsbrief, zoomabonnement, de mogelijkheid bearing witnessretraites te organiseren, luistercirkels, studiegroepen. We hebben een breed bereik van sympathisanten en goede contacten om locaties en deelnemers te vinden. Bij ons kun je je eigen maatschappelijke betrokkenheid samen verder ontwikkelen.

Je bent niet alleen in je verlangen – we gaan het pad samen. Onze ontmoetingsdagen, zoals na deze zomer op 3 september, zijn er om elkaar feedback te geven en ze bieden ruimte om laagdrempelig vormen uit te proberen en te bespreken. We formeren langdurige werkplaatsen rond de grote issues met bijeenkomsten, studiebijeenkomsten, en bibliografie van documentaires en teksten. We organiseren basistrainingen geweldloze communicatie en luistercirkels. We mediteren samen en stellen je in de gelegenheid dagen of bearing witnessretraites te organiseren rond het thema dat bij jou in je hart leeft.

Het is onze ambitie om deze beweging uit te breiden en de gebruikelijke tegenbeweging te laten overtreffen. Want de Zen Peacemakersbeweging is er een van voeding, die helend werkt, en waar iedereen telkens opnieuw een stap zet die op dat moment past, die jij voor je verantwoording kunt nemen en die jou inspireert. Je zet een stap vanuit je hartgeest.”

 

Foto Pixabay

toekomst

“Spreken de uitgangspunten van de Zen Peacemakers je aan? En wil je samen met ons denken over hoe wij onze beweging kunnen uitbreiden en verlevendigen? Meld je dan aan voor een gesprek over het toekomstperspectief van de Zen Peacemakers! Stuur mij een bericht: jeroen@zenpeacemakers.nl.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *