The New Bodhisattva Way

Lezing en workshop door ecofilosoof en zenleraar David Loy, 21-23 juni in Antwerpen

Eind juni is eco-filosoof en zenleraar David Loy op rondreis door Europa. Het zal de vierde keer zijn dat David te gast is. Op vrijdagavond 21 juni geeft hij een publieke lezing, die open is voor iedereen, in de zendo van Antwerpen op de Italiëlei. Op zaterdag 22 en zondag 23 juni begeleidt hij daar een tweedaagse ecoworkshop.

David Robert Loy is een Amerikaanse hoogleraar boeddhistische en vergelijkende filosofie, auteur en zenleraar. Hij was medeoprichter van het Rocky Mountain Ecodharma Retreat Center. Zijn boek EcoDharma, Buddhist Perspectives on the Ecological Crisis werd in 2021 gepubliceerd.

Lezing The New Bodhisattva Way

vrijdag 21 juni om 19.30 uur

‘The New Bodhisattva Way’ is het titel van de lezing, waarop David zijn diepgaande studie over de ecologische crisis en de rol van het boeddhisme daarin met ons zal delen.

In plaats van zich te vragen: “Hoe geraak ik uit deze situatie?” stelt de bodhisattva: “Wat kan ik bijdragen om de situatie beter te maken?” Vandaag de dag, meer dan ooit, moeten we het bodhisattva pad begrijpen als een spiritueel archetype dat een nieuwe visie biedt op menselijke mogelijkheden. David Loy vindt hoop voor nieuwe mogelijkheden binnen onze vele wereldwijde uitdagingen. Hoe kunnen we hoop vinden en wat kunnen we doen?

Volgens een zenkoan, waar de meester gevraagd wordt wat alle ontwaakte mensen doen, is het antwoord eenvoudig: ‘Op de juiste manier respons geven’. David voegt eraan toe dat onze beoefening er niet op gericht is om de wereld te overstijgen, maar om er meer volledig in te staan zodat we gepast kunnen reageren.

Wat is er in de boeddhistische traditie dat ons kan helpen dit te doen?

In deze lezing richt David zich op drie aspecten van het Bodhisattva Pad (het Nieuwe Bodhisattva Pad) die de relatie tussen wijsheid en mededogen in balans brengen – en ons leiden naar juiste actie in de wereld.

De lezing is in het Engels en begint om 19.30 uur.

Je hoeft niet aan te melden. Bijdrage 15 euro

Adres

Pax Christi (2de verdieping), Italiëlei 98a – 2000 Antwerpen

Workshop Ecodharma

van vrijdag 21 tot zondag 23 juni 2024

De ecoworkshop begint op vrijdagavond 21 juni met de lezing in de zendo (zie hierboven).

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni starten we om 9 uur. Er is een programma met meditatie, onderricht, interactieve werkvormen, samenzijn, uitwisseling en een stiltewandeling. Wij gaan in gesprek over onze mogelijkheden voor meditatieve en actieve participatie in een vernieuwd klimaatbesef.

’s Middags is er geen lunch voorzien, maar brengen mensen zelf hun picknick mee. Op zaterdag eindigen we de workshopdag om 17.30 uur.

Na een korte pauze zal Niamh Barrett, een sanghalid uit Dublin, in een jukaiceremonie de Zen Peacemakergeloften van Frank Roshi ontvangen.

Op zondag ronden we het weekend af om 15 uur.

De workshop is in het Engels.

Deelnamebijdrage: 100 euro.

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

Zen Sangha organiseert deze activiteiten met David Loy uit sympathie en beoogt hierbij geen financieel gewin. De deelnamebijdrage dekt de reis- en verblijfskosten, de vergoeding voor David en een deel werkingskosten.

Adres

Pax Christi (2de verdieping), Italiëlei 98a – 2000 Antwerpen

Wil je meer lezen over David Loy, ter voorbereiding op zijn komst, zie dan ook dit interview

Klimaatactivisme voor boeddhisten,

Interview met David Loy, door Kitty Arends, eerder verschenen in Bodhi (wordt ook lid!)

Boeddhistisch leraar en academicus David Loy ziet de klimaatcrisis als een van de symptomen van een grotere en wereldwijde ontwikkeling van zelfdestructie. Hij stelt de vraag wat het boeddhisme te bieden heeft.

Onderstaand interview over ecodharma, Extinction Rebellion en het pad van de Bodhisattva is gepubliceerd in Bodhi, 17 oktober 2019 en nog steeds interessant: https://bodhitv.nl/klimaatactivisme-voor-boeddhisten-interview-met-david-loy/

Wordt ook lid van Bodhi!

Bodhi is een online journalistiek platform voor hedendaagse en historische boeddhistische wijsheid, informatie en actualiteit. Met verhalen, reportages, interviews en columns onderzoeken we de dynamiek tussen het boeddhisme en de huidige cultuur en samenleving.

Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief en alle artikelen en video’s en thema’s zien op: https://bodhitv.nl/. Voor € 19,50 per jaar ben je lid van Bodhi.

Boeddhistisch Geluid Boeddhistische Geluid is een samenwerkingsverband van vier boeddhistische organisaties: Bodhi, meditatieplatform 30NOW, uitgeverij Maitreya en De Boeddhistische Blik. Elk kwartaal is er verdieping en verrijking rond één actueel thema. Interactieve lezingen, meditaties en documentaires zetten je aan het denken. Boeken laten je een laagje dieper graven en actuele journalistieke artikelen bieden verdieping en verrijking aan onze lezers en luisteraars. Op die manier willen we het boeddhistische geluid sterker laten doorklinken in het publieke debat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *