The bees are in concert

over de start van Zen Zaaien en Plukken, door Liddy Vonk

Liddy Vonk zit sinds 10 jaar bij Zen Centrum Amsterdam, haar leraar is Nico Tenko Roshi.

Vier jaar geleden deed Liddy mee aan de training Geweldloze Communicatie van de Zen Peacemakers. Nu neemt ze deel aan de groep Zen Zaaien en Plukken. 

 

 

In zijn boek ‘Niets is zo’ schrijft Shunryu Suzuki over de dingen met liefde en aandacht doen. Aandacht voor de ruimte, dingen net even een fractie langzamer te doen. De kunst is in alles de Boeddha te zien. Als je dat ziet dan ga je er vanzelf respectvol mee om.

Ik las het artikel door Frank van den Brink in de vorige nieuwsbrief over ecodharma en dacht meteen hoe fijn het zou zijn om dit jaar extra veel aandacht aan mijn moestuintje te besteden. Deze maanden sta ik in de weekenden op een ladder het tuinhuisje te schuren en vraag ik me af of er ooit een eind aan komt. 

Respect hebben voor de dingen. Het denken stil. Aandacht voor onze relatie met de natuur en respect met hoe we daar mee omgaan. 

Als ik dat doe stuit ik op moeilijkheden, wat omgaan met de natuur lastig maakt. Wat wel doen en wat niet doen (ik heb het nog steeds over de moestuin).

Met het schrijven van gedichtjes ben ik voorzichtig begonnen toen ik een vriendin die in het buitenland woonde wilde opvrolijken. Onderwerpen zijn steeds momenten uit mijn tuin. Misschien dit jaar vaker een momentje delen uit de natuur?

The bees are in concert
In the patch of wild flowers.
It’s sunny.

Mijn werk voor de Amsterdamse Aanpak Gezonde Leefstijl met gezinnen brengt mij in gesprek met ouders over een gezonde leefstijl. Thema’s als bewegen en wat eten betekent in het dagelijks leven binnen verschillende culturen horen hierbij. Bewust met voedsel omgaan is een interessant onderwerp om met ouders te bespreken. Samen boodschappen doen is een leuke klus als je met aandacht leert kijken naar wat je allemaal in huis haalt. 

Met extra aandacht vanuit Zen Zaaien en Plukken wordt het nog interessanter om samen te bekijken hoe we met voedsel omgaan op deze wereld. 

Ik heb er zin in ecodharma te ontdekken.