Tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden

Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.

Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden.

Op vrijdag 25 september om 13.00 uur hebben wij een rondleiding geboekt in het Tropenmuseum in Amsterdam om deze tentoonstelling te bezoeken. De rondleiding is open voor maximaal 10 personen.

In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Transatlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn voorbeelden van slavernij Nederland. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid pijnlijk duidelijk is.

In videoportretten delen vier sleutelfiguren in het actuele debat:

– Gloria Wekker
– Karwan Fatah-Black
– Amade M’charek
– Marian Markelo

Hun perspectief op verschillende nalatenschappen van slavernij. Hedendaagse en historische collectiestukken over slavernij en het verzet daartegen, boeken uit The Black Archives, foto’s van protesten in de jaren ’70 tot nu dragen bij aan ontdekking en bewustwording van dit thema.

In voorbereiding op deze tentoonstelling vragen we je om het boek Witte Onschuld van Gloria Wekker te lezen.

Na afloop van de rondleiding kan iedereen zelf nog over de tentoonstelling of door het museum lopen. Om 16.00 komen we samen om over de tentoonstelling en het boek Witte Onschuld in een dialoog gedachten uit te wisselen.

Mocht de belangstelling groot zijn dan boeken wij een tweede rondleiding.

Heb je interesse om mee te gaan naar deze tentoonstelling stuur dan een email voor 15 augustus naar registratie[at]zenpeacemakers.nl

Je zorgt voor je eigen toegangskaart voor het tropenmuseum (museum jaarkaart is geldig).
De rondleiding gaat op basis van donatie (gesuggereerde donatie € 12).

Je inschrijving is definitief als we je donatie ontvangen hebben. Je kunt je donatie overmaken op bankrekening NL39TRIO0391081705 t.n.v. de Zen Peacemakers Lage Landen, onder vermelding van ‘danadonatie Heden van het Slavernijverleden’. Omdat we als Zen Peacemakers Lage Landen de ANBI status hebben, kan je je bijdrage als gift aftrekken van de inkomstenbelasting, volgens de daarvoor geldende voorwaarden.