Tafels van hoop, een kennismaking met onze buren

door Petra Hubbeling

Het was een drukke en gezellige avond. Ongeveer 80 mensen waren samengekomen in de Kapel in Hilversum om met elkaar een maaltijd te nuttigen tijdens de Internationale Dag van de Immigrant.

Zen Peacemaker én onze voorzitter Annie Schalkwijk was samen met Monika Rietveld, pastoraal medewerker van De Kapel, initiatiefnemer van deze maaltijd. Vele nationaliteiten, man en vrouw, jong en oud, iedereen genoot van het samenzijn. Voor de allerkleinste was er een spelletjes tafel ingericht.

Aan de tafels werden geanimeerde gesprekken gevoerd en mensen wisselden regelmatig van plaats om met anderen te kunnen praten. Integratie volop.

Annie had mij gevraagd of ik ook wilde komen en omdat ik al zoveel van haar gehoord had over haar taalklasje en haar werk met de statushouders was ik benieuwd om de mensen uit haar verhalen eens te ontmoeten.

Natuurlijk weet ik wat Annie allemaal doet voor haar statushouders, maar als je de statushouders dan spreekt dan krijg je pas een beeld van de omvang en impact van haar werk. Annie is een netwerker pur sang. Ze brengt partijen bij elkaar. Ze stapt op buurthuizen af om ze te motiveren met de statushouders aan de slag te gaan. Ze regelt stages voor haar statushouders. Ze gaat met ze mee naar officiële instanties om ze door de papieren bureaucratie heen te loodsen. Ze spreekt met verzekeraars, Vluchtelingenwerk en noem maar op.

Ze leert haar statushouders spreekwoorden, dus ze krijgen regelmatig “de wind van voren”. Want Annie is wel streng. Ze leert haar statushouders wat in Nederland gebruikelijk is en leert ze dat het Brabantse kwartiertje niet gebruikelijk is in Hilversum. Dat afspraak = afspraak, en dat er netjes wordt afgebeld als ze niet kunnen komen. Maar bovenal werd mij duidelijk hoe Annie door haar klasje op handen gedragen wordt. Ze zijn allemaal stuk voor stuk trots op haar. En dat was ik ook toen ik mij realiseerde wat een prachtig project met vluchtelingen Annie heeft opgezet in Hilversum, Zen Peacemakers werk pur sang.

Ik wist het wel, maar er getuige van zijn (bearing witness) laat toch veel meer zien dan je op het eerste gezicht denkt.