Superioriteit

Column van Eelco Musho van der Meulen

Gratis foto Pixabay

Acaciabomen houden er niet van als al hun bladeren door giraffen worden opgegeten. Daarom pompt de boom als hij wordt beschadigd tannine in z’n bladeren. Giraffen vinden dat bitter, niet lekker. Maar de boom doet nóg iets. Hij produceert het gas ethyleen om andere acaciabomen te waarschuwen. Die pompen dan ook tannine in de bladeren. Arme giraffe…

We begrijpen steeds beter dat ook planten en dieren communiceren, emoties kennen en zelfs vormen van cultuur (potvissen hebben een ‘streektaal’). Toch heeft de diersoort homo sapiens zich vanaf het begin superieur gewaand, zich ‘boven’ de natuur gesteld. Superioriteit is een gevaarlijke illusie. Het maakt je los van de omgeving, je verliest de verbinding, om te beginnen met jezelf. Ook mensen onderling kennen superioriteitsgevoelens. Wit boven zwart, geel, rood. Man boven vrouw. Hetero boven homo. Uber boven unter. Boeddhisme boven Islam (Birma). Communisme boven Boeddhisme (China). Superioriteit sluit uit en isoleert. En zaait dood en verderf.

Ik ben een fan van de werkelijkheid en probeer van illusies weg te blijven. Dat vraagt – zoekend op het achtvoudig pad – voortdurend zelfonderzoek. Net als de Boeddha die in het woud blootgesteld werd aan illusionaire verleidingen. De werkelijkheid is dat we niet weten. Ook een columnist moet wegblijven van ‘het superieure weten’.

Het enige dat mag gebeuren is dat zich – net als bij de bomen – een wolkje verspreid onder de lezers. Kijk uit voor de superioriteitsillusie want die eet je blaadjes op. Blijf jezelf onderzoeken.

Over de giraffe hoeven we ons overigens geen zorgen te maken. Die vind wel een acaciaboom bovenwinds waar het gas niet kan komen.

Zie ook: www.eelcomusho.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *