Straatretraite in Brussel 23-26 mei

Van 23 – 26 mei 2018 organiseren de Zen Peacemakers de tiende straatretraite in Brussel onder leiding van roshi Frank De Waele.

Een straatretraite is een beklijvende, hedendaagse  spirituele praktijk, waarbij we met een groep mensen een aantal dagen en nachten op straat gaan leven. Als ‘thuislozen’ zonder geld en zonder plan zwerven we rond aan de rand van de samenleving. Een straatretraite is een intens groepsgebeuren en een diepgaande ervaring van grondeloosheid en loslaten.  Door uit onze dagelijkse routine te stappen en de sprong in het onbekende te wagen, zijn we bereid in een situatie te gaan die een diepe transformerende oefening kan zijn.  We gaan in niet-weten staan waar we onze vooropgestelde ideeën over wat zou moeten, en wat niet zou mogen, loslaten.  We openen ons voor elke ervaring die zich aandient. We leren de dingen zien zonder oordeel en beseffen dat we alles vinden wat we nodig hebben. We ontmoeten de ander in de bedelaar, de vreemdeling, de ontheemde. We duiken onder het vernis van een samenleving.
Ook dit jaar bezoeken wij op respectvolle en contemplatieve wijze aangrijpende plaatsen in Brussel, zoals het metrostation Maalbeek en het schrijnende Maximiliaanpark met zijn vele migranten en mensen zonder papieren.

Tijdens onze straatretraite zullen we geld en voedsel bedelen. We bezoeken enkele plaatselijke projecten voor daklozen en schuiven aan bij soepbedelingen. Elke dag zijn er momenten van alleen-zijn én van gezamenlijke meditatie. Vaak is er een luistercirkel. We slapen ‘s nacht samen ergens buiten. We doen niets wat onwettelijk of gevaarlijk is.
Behalve de kleren die we aanhebben en een slaapzak, brengen niets mee op de straatretraite. Geen zakgeld, geen polshorloge, geen mobiele telefoon, geen extra kleren, geen boeken, geen vitamines, geen bankkaarten. Het is evident dat een identiteitskaart en levensnoodzakelijke medicatie wel toegelaten is en voor vrouwen wat nodig is voor hun intieme hygiëne.

Al wie al aan een straatretraite heeft deelgenomen, kan ervan getuigen wat voor ‘n ingrijpende en ontroerende ervaring dit is. Want in het erkennen van wat er is op de straat, erkennen we ook ons eigen, ‘thuisloze’ hart.

Zenleraar Frank De Waele Roshi begeleidde reeds eerder straatretraites in Parijs, Keulen, Nijmegen en Helsinki. Dit is de tiende straatretraite die hij in Brussel organiseert en begeleidt in de geest van de drie ‘tenets’ van de Zen Peacemakers.

Begin: woensdag 23 mei – afspraak tussen 18 en 19 uur boven in de hal van het Centraal Station te Brussel.
Einde: zaterdag 26 mei om 15 uur na een laatste gezamenlijke lunch.

INSCHRIJVEN

Inschrijven vooraf is absoluut noodzakelijk en gebeurt per mail aan registratie@zensangha.be
en vermeld zeker je juiste naam en je mobiele telefoonnummer bij aanmelding.
Ter plaatse bij aanvang geven deelnemers contant honderd en acht euro (€ 108) als bijdrage voor lokale projecten, voor de begeleiding en de logistiek. Op dat moment vullen alle deelnemers ook een vertrouwelijk formulier in met noodzakelijke inlichtingen voor de begeleider, die er als enige inzage zal in hebben.

Voor bijkomende vragen kan je mailen naar registratie@zensangha.be