In de stilte ontstaat verbinding

een impressie van de Huiskamerbijeenkomsten in Hilversum, door Annie Schalkwijk

Annie Schalkwijk is Zen Peacemaker en voorzitter van de Zen Peacemakers Lage Landen. Zij organiseert iedere maand een huiskamerbijeenkomst in Hilversum.

Drie huiskamerbijeenkomsten hebben we nu gehad, één keer per maand op dinsdagavond. Steeds zijn we met 5 tot 7 deelnemers bijeen geweest, vanuit verschillende tradities en soms ook nationaliteiten. Er is een structuur op deze avonden ontstaan die ons bevalt en ook goed in de tijd past. Die ziet er zo uit:

We starten met het noemen van onze naam en hoe het op dit moment met ons gaat. Dan benoem ik het thema van de avond. De thema’s tot nu toe waren:

  • De vluchtelingenstroom en de problematiek van Myanmar
  • De oorlog in Syrië
  • De vergiftiging van de aarde

Aan de hand van ons thema lezen we een gedicht of kort stukje tekst.  Dan gaan we een half uur de stilte in. In deze stilte ontstaat verbinding, juist ook door onze diversiteit.

Daarna houden we de luisterkring en spreken we vanuit onszelf over ons eigen ervaringen. We spreken zonder in algemene waarheden, oordelen en meningen te vervallen. Ik ervaar dat we groeien in diepgang, humor en optimisme. Tenslotte zingen we een lied, steeds weer nieuw.

In het informele deel van de avond drinken we thee, wisselen we ervaringen uit en hebben het gezellig. De danapot groeit, in de bijeenkomst van december besluiten we hoe deze gift te besteden.

 

­­­­­­­­­­­­­