Stille bezinningsloop op de Dag van de Vluchteling, 20 juni 2021

een uitnodiging door Annie Schalkwijk

Al jaren wordt er rondom deze tijd De Nacht van de Vluchteling gelopen. Duizend mensen lopen de nacht door, 40 kilometer lang. En al jaren lever ik op één of andere manier een bijdrage, lopen, sponsors werven, vervoer.

Het is heel indrukwekkend om met duizend mensen ’s nachts te lopen. Je kunt je een beetje inleven in wat vluchtelingen meemaken, een kleine glimp alleen. Het sponsorgeld gaat naar Stichting Vluchteling en wordt besteed aan eerste noodhulp.

Door de coronapandemie ging De Nacht van de Vluchteling vorig jaar niet door. We liepen wel, die nacht, maar allemaal liepen we individueel op basis van een app. De meesten van ons vonden dat toch niet prettig. Het is veel moeilijker om de verbinding te maken en te ervaren. Voor dit jaar is de Nacht uitgesteld naar september. Ik vraag me af of er dan al op meerdere plekken in het land in zulke grote groepen ‘s nachts gelopen mag worden. 

Toen ontstond er een nieuw plan om een dagtocht te organiseren op de Internationale Dag van de Vluchteling. Ik besprak het met Khaled Salhani. Door corona en trage afhandeling van dossiers door IND is hij nog steeds statushouder. Zijn familie en vele vrienden zijn nog in Syrië achtergebleven in een verscheurd land. Met Khaled lees ik wekelijks wat moeilijkere teksten, meestal uit De Correspondent. We lazen dit artikel samen: Ook in Syrië blijft de oorlog veelal verborgen (maar juist dat maakt het zo eng) – De Correspondent waarbij ik hem vroeg of dit ook goed voor hem was. Intussen is het antwoord “ja” maar het geeft hem wel pijnlijke gevoelens. En door dit gesprek kwam het thema tot stand: de verzwegen oorlog, de verborgen oorlog, de vergeten oorlog.

Het gaat een bezinningsloop worden van 18 km, van AZC Leersum naar AZC Amersfoort. We lopen in stilte, op drie plekken lezen we een toepasselijke test, we doen een korte meditatie en lopen dan weer verder. Dit alles op zondag 20 juni.

Voor het hele programma en hoe je je kunt aanmelden: zie https://zenpeacemakers.nl/5395-2/  

1 gedachte op “Stille bezinningsloop op de Dag van de Vluchteling, 20 juni 2021

  1. Harriet Marseille

    Mooi om te lezen, Annie. Wat dapper dat Khaled dit gesprek over de verborgen oorlog aan wil gaan, en fijn dat je deze bezinningstocht samen met hem organiseert.
    Misschien goed om aan je stukje toe te voegen dat mensen jou (of alle lopers gezamenlijk) kunnen sponsoren door een donatie te doen naar NL 39 TRIO 0391 0817 05 t.n.v.
    Zen Peacemakers Lage Landen, ovv bezinningsloop. Alle donaties komen ten goede aan het werk van Stichting Vluchteling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *