In de gemeente Leidschendam-Voorburg bezocht Zen Peacemaker Harriet Marseille een van de drie coalitiediners van de ‘Stadscoalitie voor ondernemende vluchtelingen’.
Lees hieronder het enthousiaste betoog van Shervin Nekuee over de succesformule van de ‘Stadscoalitie voor ondernemende vluchtelingen’ die hij samen met Esseline Van de Sande trekt in Leidschendam-Voorburg. Shervins inspirerende verhaal over de Perzische dichter Rumi, die een kleine 800 jaar geleden samen met zijn vader als vluchteling werd uitgenodigd door de sultan van Konya, om daar vorm te geven aan de nieuwe faculteit waar de kunst van de retorica werd onderwezen, is te beluisteren in het filmpje (zie de link aan het einde; vanaf 4.20 min).
“RUMI was een vluchteling –
Hoe de dichter en zijn volk een nieuw thuis vonden, een vertelling
Esseline Van de Sande en ik hebben dit jaar tot drie keer toe vluchtelingen en nieuwkomers in deze stad van een community proberen te voorzien, telkens dinerbijeenkomsten met dertig mensen. Daarmee werken we ook aan het herstellen van het sociale weefsel van de Leidschendams-Voorburgse samenleving. Want, door samen de nieuwkomer te helpen zijn/haar droom te realiseren voelen de burgers zich ook meer verbonden en door de inspiratie en vernieuwing in het denken dat de nieuwe verhalen meebrengen hervindt hun stad haar vitaliteit. En het werkt!
De jonge Syrische accountant Khalil krijgt een stageplek dankzij Paul, een Hollandse oude rot in het vak; Khalil gaat stage lopen bij een van meest internationale accountantbureaus van Nederland. De Sudanees Nahyd, de Irakese Bayan en de Syrische Nahied, krijgen van Fieke, een jonge pand-eigenares van een van de beste startup panden in de regio, ruimte om te experimenteren met hun alternatieve Henna treatment annex schoonheid salon. De Colombiaanse Angelica, biomedisch ingenieur, raakt gefascineerd door een ingenieus up-cycling lab van Annelies, die van koffieprut zwammen produceert en een bijzondere markt aan het aanboren is. De jonge Willemijn, dominee van een van de oudste en meest authentieke (en mooiste) protestante kerken (dus niet een die geannexeerd is door de protestante kerk, weggerukt van katholieke oorsprong) stelt haar kerk ter beschikking voor een alternatief kerstconcert van Syrische en Nederlandse musici o.a. met Amer Shanati tezamen. De top ondernemer Alfred, die vier decennia internationale ervaring in gaat zetten om in zijn stad de vluchtelingen-ondernemers van context over ondernemen in Nederland te voorzien. De ervaren Jamaicaanse bodyguard Kirk -een boom van een kerel met een ontwapenende glimlach- die het mag gaan uitproberen als gebouwbeheerder dankzij de ondernemers in een groot pand; Vivienne, André en Sebastiaan als de trekkers van het initiatief, die hem erg zien zitten als boegbeeld van het gebouw. Het jonge Syrische echtpaar-designers Ehab & Enas, die omarmd worden door de top designer Omar – opgegroeid als vluchtelingkind met zijn Somalische gezin in Leidschendam-Voorburg – en zijn team. De Afghaanse geweldige jonge zanger Ilyas die een kans krijgt op een mooi festival. En de dames van de geweldige homemade wereldkeuken, uit Irak, Angola, Somalië, Thailand, Afghanistan, Nigeria, Brazilië en Syrië voor wier toekomstige foodcorner in het hart van de stad inmiddels een enorme lobby op gang is gekomen met het MKB Leidschendam-Voorburg, twee wethouders en geïnteresseerde investeerders aan boord.
Last but not least, de al maar groeiende coalitie voor onze droom, die van Esseline en mij, om Nederland van een nieuw verbindend dorpsplein te voorzien. En dan wel op de wijze waarop het er eeuwenlang in de beschavingen uit Het Grote Midden Oosten in de glorietijden van de wereld van de Islam aan toe ging. Een ‘petit bazaar’ maar niet enkel omwille van kille consumptie, maar vooral om verhalen te vertellen, inspiratie op te doen en het gevoel van verbondenheid op te roepen. Eigentijds, werelds en met het oog voor de schoonheid uit de wereld waar onze meeste vluchtelingen vandaan komen: Het Grote Midden Oosten. En verder, de wereld in het klein. Global Village maar dan aards en aangenaam. Kleine, authentieke shops voor handmade aanbod van Bagdad tot Balkh, van Palestina tot aan Peru, wereld foodcorner; podium voor muziek; film en verhalen. Eigentijds en flexibel workstation, staand, zittend, liggend. Dat alles gegoten in een bijzondere vormgeving – weg met ongezond werken is zitten dogma. Een juweel van een hybride design, The Village (NY) meets Le Souq van Damascus. Voor dat alles hebben we nog bondgenoten nodig, en we willen graag ook helpen om in andere steden coalities op te bouwen. Het bondgenootschap groeit en bloeit in Leidschendam-Voorburg. En het zou mooi zijn als anderen hetzelfde elders in Nederland initiëren. Jij bent welkom om eerste stap te zetten in je stad. We helpen graag mee!”
Hartelijk dank Marleen Rezaie-Delbeek voor je video opname!
https://www.facebook.com/rezaiedelbeek/videos/10209930767859420/