Spiritueel gebaseerde sociale actie

De bestuursleden van Zen Peacemakers Lage Landen stellen zich voor

De Zen Peacemakers Lage Landen heeft een nieuw bestuur. Annie Schalkwijk is vertrokken als voorzitter. Jeroen Dijkstra, Coos Aprapti van Heuven en Frank van den Brink zijn toegetreden en Petra Hubbeling en Christel Kroezen zijn de oudgedienden. Alle bestuursleden stellen zich hieronder aan je voor, te beginnen met de nieuwe leden van het bestuur.

Ze hopen je te ontmoeten bij een van de activiteiten van de Zen Peacemakers Lage Landen!

Jeroen Dijkstra

De Zenweg is voor mij in 2010 begonnen met het volgen van een introductiecursus bij Zen.nl. Het dagelijkse zazen heb ik daarna gecombineerd met studie en jaarlijkse deelname aan een vijfdaagse sesshin.

Zen Peacemakers leerde ik kennen via de VPRO Tegenlicht documentaire Rendement van Geluk. Het stuk over de Greyston Bakery heeft bij mij het zaadje geplant om mijn Zenbeoefening te integreren in een actieve sociale betrokkenheid.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als projectmanager bij een duurzame bank. Ik ben 47 jaar en woon met mijn vrouw en twee zonen in Leusden. Als secretaris wil ik graag het werk van Zen Peacemakers ondersteunen en de betekenis ervan ervaren en mee helpen vormgeven.

Coos Aprapti van Heuven

Ik beoefen al tamelijk lang zen en de laatste jaren vrij intensief. In 1997 deed ik jukai bij Prabasha Dharma zenji en kreeg van haar de naam Dharma Aprapti. Aprapti is Sanskriet en betekent: niet bereiken. Dat is ook de basis van mijn beoefening.

Ik leerde Zen Peacemakers kennen via Bernie Glassman en wil graag in het bestuur zijn gedachtegoed ook in België en Nederland helpen verspreiden.

Ik woon in België in Loppem, een klein plaatsje bij Brugge. Voor de Zen Peacemakers ben ik penningmeester van het bestuur geworden.

Frank van den Brink

Tijdens een retraite in Zeeland las ik het boek Erkennen wat is van Bernie Glassman. Op de site zag ik dat de Zen Peacemakers een retraite organiseerden in voormalig Joegoslavië waar zij de steden Srebrenica en Sarajevo zouden bezoeken. Ik besloot mij aan te melden. De retraite en de rondreis die ik daarna maak raakten mij diep. Ik had mijn cluppie gevonden.  

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als yoga- en meditatieleraar. Als bestuurslid wil ik graag het werk van de Zen Peacemakers Lage Landen ondersteunen en vormgeven.

Christel Kaho Kroezen

Het Zenpad is voor mij in 2009 begonnen toen ik met behulp van Zenmeditatie gestaag uit een burn out kroop. Het dagelijks 2 keer mediteren bleek zo heilzaam, dat ik besefte dat ik eindelijk een tool had gevonden die werkelijk verschil kan maken. Ik wilde dit zoveel mogelijk delen en ging me meer en meer in de Zenfilosofie verdiepen: eerst binnen de lerarenopleiding van Zen.nl en daarna als resident in zencentra / zenkloosters als Upaya Zencentre waar ik vorig jaar ook jukai van roshi Joan Halifax mocht ontvangen.

Ik ben 45 jaar en sinds 2,5 jaar reizend zenstudent. Om actief te werken aan een mooiere wereld en mijn zenstudie te kunnen bekostigen, werk ik als zingevingscoach en ambulant begeleider bij ZinVolledig in Nijmegen, geef ik meditatiecursussen en Zen-gerelateerde workshops bij mijn eigen bedrijfje ZenLab. Daarnaast ben ik acteur in trainingen en assessments.

Sinds mei 2018 zit ik in het bestuur van de Zen Peacemakers waarbij ik me het afgelopen jaar vooral heb bezig gehouden met communicatie.

Petra Zenryū Hubbeling

Ik woon deels in de Verenigde Staten waar ik beoefen bij een van de oprichters van de Zen Peacemakers, roshi Joan Halifax. Ik ben in haar centrum verantwoordelijk voor de activiteiten met daklozen. Daarnaast ben ik de coördinator van Upaya’s Chaplaincy Program (programma voor boeddhistisch geestelijk verzorgers) dus ik voel bij altijd omringd door sociaal geëngageerde mensen. Dat geeft een enorme verdieping aan mijn eigen beoefening als sociaal geëngageerd boeddhist.

Als ik in Europa ben organiseer en geef ik trainingen en bezoek ik vluchtelingenkampen vanuit de Zen Peacemakers Lage Landen.

Ik voel me erg bevoorrecht dat ik Bernie Glassman persoonlijk gekend heb. Geïnspireerd door hem heb ik in 2013 samen met onder andere Frank De Waele roshi het initiatief genomen tot oprichting van de Zen Peacemakers Lage Landen. De eerste jaren heb ik de coördinatie op mij genomen en toen wij in 2015 een officieel kerkgenootschap werden ben ik secretaris geworden. Dit heb ik tot het begin van dit jaar gedaan en nu heb ik het voorzittersstokje van Annie Schalkwijk overgenomen.