Sensei Joshin Byrnes in Nederland

Geëngageerd Boeddhisme hoe geef je er vorm aan in de praktijk?

Twee bijeenkomsten met geëngageerd Boeddhist en Zen Peacemaker Joshin Byrnes

Op vrijdag 8 juli en zaterdag 9 juli komt Sensei Joshin Byrnes naar Nederland om ons mee te nemen op zijn pad van geëngageerd boeddhisme. .

Joshin Byrnes is een Zen Priester en leraar in de White Plum Lineage en Zen Peacemakers. in 2017 richtte hij Bread Loaf Mountain Zen Community op in Vermont (VS).  Joshin is een dharma opvolger van Roshi Joan Halifax

Joshins visie is dat Bread Loaf Mountain Zen Community een centrum moet zijn voor zenbeoefening voor de lokale gemeenschap en voor iedereen toegankelijk. Zijn beoefening is voornamelijk gericht op sociale actie, binnen economisch gemarginaliseerde gemeenschappen. Hij leidt de sangha, geeft dharmatalks, is gastheer van het Infinite Circle-programma, houdt straat retraites en andere sociaal geëngageerde bijeenkomsten  in het hele land. Bread Loaf Mountain Zen Center verzorgt wekelijkse maaltijden voor daklozen. Heeft een hospice appartement voor mensen die dakloos zijn en veelal niet verzekerd zijn. Er worden groepen begeleidt die afkicken van verslavende middelen en er is een quilt groep die dekens maakt voor kinderen in de pleegzorg.

Joshin heeft ervaring met het werken in en het leiden van non-profitorganisaties voor sociale verandering op het gebied van HIV/AIDS en filantropie. Eerder in zijn leven studeerde Joshin filosofie en theologie toen hij lid was van de Dominicaanse Orde, een katholieke bedelgemeenschap die zich richt op sociale rechtvaardigheid. Hij is ook conservatorium geschoold musicus en musicoloog. Joshin en zijn partner, Bernie Schlager, hebben drie kinderen en vele kleinkinderen. Al deze elementen zijn verweven in zijn zenpraktijk en de servicegerichte, creatieve en familiaire cultuur van de Bread Loaf Mountain Zen Community. Joshin is bestuurslid van de Charis Foundation.

Meer horen van  Joshin over geëngageerd boeddhisme
Sharon Salzberg interviews Joshin
Still sitting While the World Burns

Joshin zal tijdens de bijeenkomsten ingaan op de drie tenets (leefintenties) van de Zen Peacemakers en hoe deze in de praktijk te brengen en in je beoefening te integreren.

  • Not Knowing (Niet Weten)
  • Bearing Witness (Erkennen wat is)
  • Action arises from Not Knowing and Bearing Witness (Actie voortvloeiend uit Niet Weten en Erkennen wat is)

Tijdens de lezingen is er voldoende tijd om met Joshin in dialoog te gaan.

VOERTAAL
De voertaal van beide bijeenkomsten is engels.

WAAR EN WANNEER?
Vrijdag 8 juli, 14.00 uur – 17.00 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur) Haarlem
Zenpunt *
Nieuwe Gracht 86 zw
2011 NK Haarlem

EN

Zaterdag 9 juli, 14.00 uur – 17.00 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur) ‘s Hertogenbosch
Zen Centrum Den Bosch *
Buitenhaven 13
5211 TP ’s-Hertogenbosch

* Het aantal deelnemers is beperkt. Schrijf je snel in om teleurstelling te voorkomen.

Beide locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer

DANA DONATIE
We willen de bijeenkomsten met Joshin voor iedereen toegankelijk maken, maar wij hopen wel dat we Joshin tegemoet kunnen komen in zijn reis en verblijfskosten.

De gesuggereerde dana donatie  voor de bijeenkomsten is € 35 per bijeenkomst.

De dana beoefening kennen we in Nederlandse vertaling als beoefening in vrijgevigheid. Deze beoefening is een mooi moment om te onderzoeken hoe vrij we zijn in geven. Hoe vrij van begeerte, voorwaarden en verwachtingen we zijn. We nodigen je van harte uit om deze beoefening ter hand te nemen

Je kan je donatie overmaken naar  NL39 TRIO 0391081705, BIC: TRIO NL 2U op naam van de Zen Peacemakers Lage Landen te Hilversum onder vermelding van donatie Joshin Byrnes.

OPGAVE
Je kan je opgeven door dit formulier in te vullen.

MEER INFORMATIE?
Stuur een mailtje naar Petra