Opstaan uit de Witte Stilte

Een training om onze witte privileges en racisme te onderzoeken

Anna, Annie en Petra ontwikkelen een 10 maanden training die start op 27 februari 2021 en elke 4e zaterdag van de maand plaatsvindt van 9.30 – 11.30 (2 uur) via zoom.

De training is open voor maximaal 9 personen en kent 10 bijeenkomsten (februari tot en met november 2021)

Als oriëntatie op de jaartraining organiseren wij twee bijeenkomsten (9 en 23 januari) via zoom. Tijdens de oriëntatie bijeenkomsten maak je kennis met de training en de trainingsopzet en kan je kijken of je de jaartraining samen met ons wilt gaan volgen.

Tijdens de jaartraining gaan we onderzoeken hoe we onderdeel uitmaken van dit systeem. Waar onze blinde vlekken zitten, hoe en wat we kunnen veranderen en hoe we onze boeddhistische beoefening daar in kunnen betrekken. In onszelf, binnen onze sangha’s en breder in ons dagelijks leven.

De training is gebaseerd op een Amerikaanse training gegrondvest in boeddhistische principes, waarbij wij de vertaling naar de Nederlandse situatie maken. 

Heb je belangstelling om mee te doen met de oriëntatiedagen op 9 en 23 januari 2021, beide dagen van 9.30 – 11.30 uur, stuur dan een email naar info@zenpeacemakers.nl
Of wil je meer informatie, neem dan contact op met: info@zenpeacemakers.nl

Opgeven voor de jaartraining kan na de oriëntatiedagen, maar noteer de data (iedere vierde zaterdag van de maand van februari tot en met november 2021) vast in je agenda.

De oriëntatiedagen en de jaartraining vinden plaats op basis van dana. Voor de jaartraining suggereren wij een donatie van € 108.

Waarom doet Anna mee aan deze training:

Zomer 2019 ~ Ik maak een praatje met één van de buurtkinderen. Een meisje dat ik al haar hele leven ken, spelend op straat met andere kinderen uit de buurt. Ouders afkomstig uit Bangladesh, een oudere broer, net als zij geboren in Nederland. Alle vier vriendelijke mensen. We zeggen elkaar gedag en maken af en toe een praatje. Zoals nu. Ze is inmiddels een jaar of 15 en ik vraag wanneer school weer begint en naar welke klas ze gaat. De vierde, vertelt ze. Direct trek ik een conclusie: “Oh, dit jaar examen?!? Spannend!” Er schuilt nog iets van een vraag in mijn zin, maar in feite was het een opmerking. Ze glimlacht en antwoordt dat ze naar de vierde van het VWO gaat. We praten verder over haar wens om medicijnen te gaan studeren en over haar broer die inmiddels een bedrijfseconomische opleiding doet op het HBO. Thuis kijk ik nog even terug op dit gesprekje. Ik ging er te makkelijk vanuit, dat mijn buurmeisje op de MAVO zou zitten; vanwege haar afkomst, of de buurt waarin we wonen? Het heeft me weer eens aan het denken gezet. Is dit niet ook een vorm van racisme? Zou ik bij een ander, wit, kind uit de buurt of bij een kind uit een andere buurt dezelfde opmerking hebben gemaakt? Ik weet het niet zeker, maar het zorgt wel dat ik weer opmerkzamer word op dit soort tendensen in mezelf. Want het schuurt: hoe kan ik als progressieve, redelijk activistische, boeddhistische vrouw, racistische trekjes vertonen?

Voorjaar 2020 ~ De moord op George Floyd in Minneapolis roept veel in mij op en ik wil me roeren. Maar mag ik me als witte, Europese vrouw hier wel mee bemoeien? Is dit niet een strijd van de zwarte en gekleurde medemens? Loop ik niet het gevaar dat ik me er als een arrogante, witte, betweter in ga mengen? Er is aarzeling en ik lees en luister veel. Vooral verhalen van zwarte vrouwen, zwarte boeddhistische leraren etc. Dan lees ik een blog van Layla Saad, en dit springt er voor me uit:

Remember: Even if you hate the fact that you have white privilege and do not agree with white supremacist ideology, if you are white or a white-passing person, you are still a beneficiary of a system that oppresses non-white people. Racism is not a problem that POC (People Of Colour) created. And we do not benefit from it in any way. So you have a duty and a responsibility to use the privilege that this system has given you from birth to dismantle it – both within yourself, in your communities and in your institutions.”

Het is net het duwtje in de rug dat ik goed kan gebruiken. Dus ik ga op zoek en kom zo in contact met Petra en Annie.
Anna

Opstaan uit de Witte Stilte *
De titel van dit programma is afkomstig van Rachelle van Andel