Op straat en in Auschwitz, portret van Bernie Glassman

De Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman wil mensen uit hun ‘mindset’ halen, zodat ze actie gaan ondernemen en de ander de helpende hand gaan bieden. Dit doet hij onder andere met zijn straatretraites, waarbij deelnemers enkele dagen als daklozen over straat zwerven.

Bernie GlassmanHij leidt ook Auschwitz-retraites: bij de gaskamers dagenlang met honderd man de namen van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voorlezen. Ruim 20 jaar geleden stichtte hij in Yonkers, New York een centrum voor werklozen, daklozen en aidspatiënten. Ook startte hij allerlei projecten zoals een bakkerij, de Greyston Bakery, die later miljoenen per jaar omzette, en zelfs brownies bakt voor het Witte Huis. Alle winst gaat naar de ontwikkeling van sociale projecten.

AuschwitzDe zenmeester is geboeid door de Arabische lente en probeert iets te doen met de beweging die nu ook in Palestina ontstaat. Maar hij is het meest trots op het opzetten van cafés in diverse landen waar thuislozen, rijken, professoren en kinderen uit de buurt regelmatig samenkomen. Hij traint mensen die zelf projecten willen opzetten, maar het liefst doet hij de afwas of serveert hij in de cafés en soup kitchens.

Bernie op straat“De mate waarin iemand verlicht is, is af te meten aan in hoeverre deze persoon een ander helpt. Echt fysiek helpt.” Dat is voor Bernie Glassman de diepere vorm van boeddhisme.

Bekijk hier de documentaire die de Boeddhistische Omroep Stichting over Bernie gemaakt heeft.