Onder een mantel van sterren

Column van Sander Bisscheroux

Alles om ons heen rolt, trilt, beweegt, ademt, beeft. Soms duizelt het mij bij zoveel onbestendigheid.

(En dan vraag ik mij af: Wie is het die zo duizelt?)

Boven mij zweeft een mantel van sterren. Daarin kan ik 1001 zelf te verzinnen ‘sterrenbeelden’ zien. De Melkweg lacht me toe: een rij tanden kris kras vol zwarte gaten. Af en toe krijg ik een knipoog toe.

Die mantel van sterren is elke seconde anders. Draaierig word ik er van.

(Wie is het die dat draaien gadeslaat?)

Mens-zijn is het structureel ontkennen van de onbestendigheid van het bestaan. We houden niet van dat voortdurend veranderen. Men sluit een hypotheek af, voor dertig monumentale jaren. En geeft elkaar het ja-woord. In kapitalen.

(Maar wie is het die ‘ja’ zegt? Zie ik in haar glimlach louter een rij tanden of ook de donkere diepte die er achter schuilgaat?)

Iedereen kijkt met brillen op naar de wereld om zich heen. Mens-zijn is een bril. Een bril met een hoornen montuur.

Mezelf-zijn is een extra bril. Die helpt me dichtbij te lezen wat er in mijn navel staat geschreven. Maar die bril verandert waar ik – beteuterd – bij sta.

Je kunt niet anders dan lachen om jezelf. Om onszelf. Mens-zijn is een lachspiegel, te zien in de ander. Maar ik besta! Potjandorie, ja! Soms knijp ik in mijn handen van gelukzalige verwondering.

(Wie is het, die dit bestaanswonder bewondert?)

Ik adem onder een eindeloze mantel van sterren. Ik ben die lichtjes in de verte dankbaar.

(Maar wie dankt wie? En wie is wie?)

Op mijn beurt wil ik voor mijn kinderen een mantel vol sterren zijn. In het klein. Een manteltje vol sterretjes.

Soms steek ik een kaarsje op bij de ‘Onze Lieve Vrouwe’, in het hart van Maastricht. Zij draagt een hemelsblauwe mantel. Met gouden sterren. Daar mag ik dan even onder schuilen. Het is er aangenaam warm. Maar de lucht is er ook zwaar, als onder een theemuts. Daarom blijf ik er nooit te lang.

Het is er behaaglijk, maar onder Maria’s fluwelen mantel is het te donker. Ik wil naar buiten, en daar, aan het firmament de echte sterren zien.

Sanderbisscheroux@gmail.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *