Mala verzamelen

In veel van onze retraites, waaronder onze straatretraites, wordt aan de deelnemers gevraagd om voorafgaand aan de retraite geld in te zamelen door het bijeen “bedelen” van een mala.  Een mala is een gebedssnoer (armband of ketting) van kralen. De deelnemers vragen aan familie en vrienden een bijdrage voor de retraite. Iedereen die een donatie doet wordt door de deelnemer vertegenwoordigd in de mala middels en kraal (met de naam erop).

Een mala wordt verzameld als deelnemers niet in staat is om de bijdrage voor de retraite uit eigen middelen te bekostigen of als “beoefening in vragen” bij de straatretraites.
Bij de straatretraites is het verzamelen van de mala een integraal onderdeel van de retraite. De retraite start met het verzamelen van de mala. De deelnemer mag de retraite niet uit eigen middelen bekostigen.

Het verzamelen van een mala wordt door deelnemers ervaren als een moeilijk en lastig proces. Bernie Glassman heeft deze vorm van beoefening in de straatretraites ingebracht om uit onze comfortzone te stappen en de retraite zijn werk te laten doen. Het ontvangen van negatieve reacties en de weigering om te doneren zijn prachtige ingrediënten voor de deelnemer om mee te werken.

Met het verzamelen van een mala geef je anderen de kans  om te geven. Wanneer we echt en onbaatzuchtig gemotiveerd zijn, zullen mensen ons steunen. Vertrouw hier altijd op.

Tijdens de straatretraites maken wij gebruik van voorzieningen voor daklozen. Wij gebruiken de verzamelde mala’s om de voorzieningen, die ons van voedsel voorzien tijdens de retraite, te steunen.

Een derde van de mala’s gaat naar de Zen Peacemakers als vergoeding voor de administratie/logistiek én voor het ondersteunen van projecten van de Zen Peacemakers Lage Landen.  Als groep beslissen we aan het einde van de retraite waar de resterende twee derde van de mala naar toe gaat in de stad waar de retraite heeft plaats gevonden.