Een luistercirkel of een cirkel van kwaadheid

– door Bieke Struyf –

Council cirkel Open Groep Leven met Sterven van 26 februari in het Tibetaans Instituut, Schoten.
Op 26 februari 2017 was er een luistercirkel voorzien in het Tibetaans Instituut te Schoten.
Ik voelde die dag enorme weerstand, ik wilde niet gaan. Maar door ervaring heb ik geleerd om soms toch door een weerstandsgevoel te gaan.

Ik was enorm onder de indruk van de kleuren van de tempel en anderzijds een gevoel dat nog drukker aanvoelde… bizar, dit moest ik verder onderzoeken.
Inhoudelijk weet ik niet meer wat er allemaal werd gezegd maar wat er innerlijk gebeurde herinner ik me des te meer. Ik voelde een kwaadheid in mijn systeem hangen waar ik geen weg mee wist. Vroeger liep ik ervan weg maar nu moest ik erbij blijven. Op de één of ander manier ebde de kwaadheid weg en transformeerde in tranen. Het was een mooi moment om de stilte in mezelf verder te gaan exploreren. Ik ontdekte een nog diepere innerlijke reis…
Ik ben me altijd aan het vergelijken met andere mensen die daar of daar op vakantie gaan om zichzelf te gaan zoeken en dan voel ik een enorm zelfbeklag in me opkomen, omdat ik dit niet kan ondernemen. Dan denk ik soms: ‘Is het echt daar dat ik het moet gaan zoeken?’
Ik voelde me zitten in een diepe schaal (omhulsel) waar ik niet uit geraakte. In de council cirkel lag er als talking stick een boeddha die omgeven werd door een stevige, doorzichtige schaal en die nam ik dan ook vast. Het mooie is dat ik later mocht ontdekken dat die dikke schaal werd getransformeerd naar een mooi moment van leegte, een puur vredevol gevoel waarvan ik heb mogen proeven.
Er wordt in een council cirkel werkelijk naar je geluisterd. Alles kan en mag er zijn, en toch als ik alert ben hoor ik altijd een boodschap terugkomen die net weer een andere, diepere laag aanraakt…
Voor mij zijn luistercirkels enorm helend. Het is een bevrijdende weg, een ontdekking die je stapsgewijs ondergaat, net zoals in het liedje waarmee we die middag afsloten ‘Step by step’.
Ik zag in dat het leven zo nu eenmaal in elkaar zit; elk nu-moment is elke ‘step’.
En iedere stap kan ons samen naar een lichtere wereld brengen.