Leven met Sterven, deel II

4 en 5 april Rotterdam

Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?

Tijdens het eerste weekend ‘Leven met Sterven’ in april jl met Irène Bakker Sensei werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven.

Ontkenning van onze eindigheid levert niet minder angst op, integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en te genieten. Accepteren van de eindigheid van ons leven is niets anders dan het accepteren van het leven zelf!

In deze vervolg workshop ‘Leven met Sterven’ zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet, overmand door onze eigen angsten of emoties, terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor ‘Leven met Sterven’ deel II is dan ook: ‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?’

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden.

Irène Sensei gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie Zen Spirit.nl voor de pagina’s ‘Leven met Sterven’ en bij ‘Literatuur & meer’. Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid. Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ (Deel I) met Irène is deelgenomen. Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basis training elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène. 06-10510433.

Tot 15 februari 2020 hebben leden van de Rotterdamse sangha voorrang bij inschrijving!

Aanbevolen literatuur:
Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde. Boeddhistische lessen over het leven en de dood.” Asoka / Milinda, 2014
Christine Longaker: “Het licht van afscheid, Hoop vinden in leven en sterven”, Forum, 2004

Locatie
Kanzeon Zen Centrum Rotterdam
Noordsingel 168,  3032 BK Rotterdam

Datum en tijden
4 april: 10.30 – 17.00 uur
5 april: 10.00 – ca. 16.00 uur

Kosten
Standaard € 125 of reductie € 90

Informatie, opgave en betaling
ga naar website: www.zenrotterdam.nl