Leven met Sterven, deel II

Workshop ‘Leven met Sterven’ Deel II

9 en 10 december 2017, Loenen

‘Hoe kunnen we werkelijk aanwezig zijn voor iemand die gaat sterven’

We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden.

Tijdens het eerste weekend ‘Leven met Sterven’ werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven. Ontkenning van onze eindigheid levert niet minder angst op, integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en te genieten. Accepteren van de eindigheid van ons leven is niets anders dan het accepteren van het leven zelf.

In deze vervolg workshop zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet, overmand door onze eigen angsten, terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor ‘Leven met Sterven’ Deel II is dan ook: ‘Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?’

Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid. Dit weekend kan alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ (Deel I) met Irène Sensei is deelgenomen. Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basis training elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène Sensei.

Irène Kaigetsu Kyojo Bakker beoefent Zen sinds 1986, waarvan 7 jaar in het Kanzeon Zen Center van Genpo Merzel Roshi in Salt Lake City, waar zij ook monnik werd. Zij is zenleraar, ontving dharma transmissie van Joan Halifax Roshi en leidt Zen Spirit sinds 2004. Zen Spirit is ook een trainingsgroep van de Zen Peacemakers.
Na hun ontmoeting in 1997 in Auschwitz was Irène vele jaren betrokken bij de 8-daagse ‘Being With Dying’ training voor professionals van Dr Joan Halifax Roshi in Santa Fe (New Mexico, VS) en Europa. Roshi Joan heeft haar in 2004 gevraagd deze trainingen in Europa voort te zetten.
Irène volgde verder trainingen stervensbegeleiding bij Christine Longaker, Frank Ostaseski, Tenzin Wangyal Rinpochee en Dagpo Lama Rinpochee.
In Salt Lake City (Utah, VS) werkte zij als vrijwilliger voor de Utah AIDS Foundation en het hospice van Intermountain Health Care. In Nederland werkte zij zeven jaar als therapeut met mensen met kanker en hun naasten in Psycho-oncologisch therapie centrum ‘Het Behouden Huys’ in Haren (Gr).
Zij is consulent stervensbegeleiding voor de Boeddhistische Unie Nederland en geeft trainingen en lezingen over palliatieve zorg in binnen- en buitenland. Irène Bakker is tevens mindfulness trainer en was docent aan de Post HBO opleiding tot mindfulness trainer aan de Hogeschool Utrecht.

Deelname

Info/Opgave
Je kunt je opgeven met het inschrijfformulier
Voor verdere inhoudelijke informatie: 0481-451792 (Irène Sensei);
voor praktische info stuur een email naar secr@zenspirit.nl (Henny Rengetsu)
Locatie
Maitreya Instituut & Conferentiecentrum Bosoord
Hoofdweg 109, 7371 GE Loenen
Tel. 055 – 50 51 003 / 055 – 50 50 908
Tijden

Zaterdag 10.30 – ca 21.30 uur, zondag 9.30 – 16.00 uur

Kosten
Workshop: € 140 Voor mensen met minimum inkomen: € 90
Betaling graag uiterlijk op 10 november 2017.
Verblijfskosten per persoon
Ca € 79,- op basis van verblijf op een gedeelde 2-persoonskamer (incl. 2x lunch, 1x warme maaltijd, koffie /thee/ fruit)
Ca € 86 voor een éénpersoons-kamer (incl. 2x lunch, 1x warme maaltijd, koffie /thee/ fruit).
(LET OP: Er zijn slechts 5 éénpersoons-kamers: zodra deze kamers vergeven zijn, staat deze optie niet meer op het inschrijfformulier)
Ca € 104 bij gebruik van 2 pers kamer door 1 persoon: (incl. 2x lunch, 1x warme maaltijd, koffie /thee/ fruit)
Je kunt eventueel thuis overnachten, maar liever niet om beter ‘in de sfeer’ te kunnen blijven.
Verblijfskosten zonder overnachting: ca € 47 (2x lunch, 1x warme maaltijd, koffie /thee/ fruit)
Overige
Verblijfskosten ter plekke afrekenen met het Maitreya Instituut (pinnen of contant)
Op het inschrijfformulier kun je aangeven of je een voorovernachting op vrijdag wilt boeken. (Kosten incl. ontbijt ca € 35 obv 2-persoonskamer)
Thuis overnachten is ook mogelijk.
Aanbevolen literatuur
  • Joan Halifax: ‘De laatste woorden van Liefde’ (Asoka) (ter plaatse verkrijgbaar)
  • ‘Als sterven dichtbij komt / Boeddhistische lessen over de dood’ (Ten Have)

Dit zijn beide nederlandse uitgaven van: ‘Being With Dying: Cultivating compassion and fearlessness in the presence of death’

Zie bij de pagina Publicaties de artikelen: