Lesbos: Het ‘Vergeten” Eiland

LESBOS: HET ‘VERGETEN’ EILAND.
– door Ferry Hopman

Ik ben net terug van een week Lesbos om mij daar humanitair in te zetten en met eigen ogen te zien hoe de situatie daar echt is.

Ik heb de meest verschrikkelijke dingen gezien. Kampen die s’nachts in de storm en regen lijken op concentratiekampen. Je loopt daar met hooguit 10 vrijwilligers op duizenden hongerige mensen die een totaal uitzichtloos beeld voor ogen hebben. Ik liep er nachtenlang, je ziet er geen hand voor ogen, wegzakkend in de modder, stront en kots, vallend over mensen, steeds heen en weer om alles uit de delen wat we hadden. Water, appels, bananen, pampers, schone droge kleding etc allemaal van de donaties van jullie!

Mensen zitten dagenlang op een omhooglopend modderig keien pad van 2 kilometer lang, met zeiknatte kleding, ijskoud en onderkoeld, een schoen aan of geen shirt, mank of kreupel sjokkend over t kamp, baby’s ijskoud zonder eten en zonder kleding in de armen van hun moeders, een meisje dat apathisch en krankzinnig heen en weer bewegend voor zich uit zit te staren, geen wc’s alle uitwerpselen van duizenden mensen liggen rondom de slaapplekken. Mensen die door de verdrukking tegen het hek de meest wanhopige klanken uitschreeuwen.

Mensen zittend als honden voor ’t hek te wachten om de inschrijfselectie door te mogen, gedwongen en geslagen door mannen met stokken die zelf in dezelfde situatie zitten(kapo’s noemde we dat 70 jaar geleden). Een keer in de vier uur gaat het hek open en dan breekt de pleuris uit. Mensen verdrukken elkaar met baby’s en al, proberend het eerste hek door te komen. De M.E die ze met gummilatten slaat, en traangas schiet waardoor er paniek uitbreekt en baby’s op de grond vallen, vertrapt en verwijderd van hun moeders raken.

Mensen zijn aan het sterven daar! Ik heb wat foto’s maar kon het emotioneel niet aan om op dat moment foto’s te maken van de hierboven geschreven situatie. Nu spijt van, want dit moet gezien worden. Dit is beneden ieder menselijk recht!! Ik heb de laatste dag een cameraploeg mee gehad en zij hebben geprobeerd na hun 2e dag de situatie te schetsen, we zijn aan de kust geweest om de boten op te vangen. Wat heftig is.
Het is een filmpje van 15 minuten, mijn interview is vanaf minuut 11.

Check it.
To be continued…