Laat de natuur zijn gang gaan

bezoek aan het voedselbos, door Frank van den Brink

 
Frank van den Brink is yogaleraar. Via Vipassana kwam hij bij zenmeditatie. Hij is bestuurslid van de Zen Peacemakers Lage Landen.

Wonderbaarlijk hoeveel smaak en vitaliteit er in de kruiden, vruchten en planten zit. In het voedselbos proeven we van een aantal heerlijkheden die we onderweg tegenkomen en die Lydia voor ons plukt.

Donderdagavond 16 augustus bezochten wij als Zen Peacemakers Lage Landen het voedselbos in Zeewolde. Lydia is een van de oprichters die ons begeleidt naar het bos. Voordat we er aankomen zijn we al ingelicht over het ontstaan.

biodiversiteit

Voedselbos Zeewolde is in 2016 gestart als burgerinitiatief door Lydia Waterreus en Evelyn Derksen. In het voorjaar voerden zij de eerste gesprekken met de gemeente en maakten zij hun plannen publiekelijk kenbaar. Het idee viel overal in goede aarde en via nieuwsbrieven verzamelden ze de eerste 50 sympathisanten. Er is gesproken over mogelijke locaties, bijdrage van de gemeente en andere partijen en over samenwerkingsverbanden. Stichting Voedselbosbouw Nederland kwam in beeld als partner en ook IVN Zeewolde. In oktober lag er een initiatiefboek ter beoordeling aan de wethouder en in november was er een eerste informatieavond voor belangstellenden. Daarna zijn er concrete stappen gezet. De locatie achter de Rode Schuur werd definitief, er werden co-financiers gezocht en gevonden. Sympathisanten werden vrijwilliger, inmiddels is er een groep van 20 vrijwilligers en meer dan 100 nieuwsbrieflezers.

Eenmaal in het bos aangekomen begint Lydia vol enthousiasme haar verhaal. We leren van haar hoe de bodem is ontstaan en hoe het bos zijn vorm gekregen heeft zoals het nu is. 

,,Een voedselbos is geen uit de kluiten gewassen volkstuin, met sla en spinazie. We hebben 200 soorten bomen en struiken geplant, inheemse soorten, maar ook veel exoten. Geen eenjarige plantjes, allemaal langlevende soorten. Ongeveer de helft bestaat uit eetbare gewassen. De andere helft is bedoeld voor de opbouw van een sterk bossysteem. Want dat is de essentie van een voedselbos: een ecosysteem dat zichzelf in stand kan houden. Dankzij de grote biodiversiteit aan planten, komen er veel soorten dieren op af, kevers, insecten, vlinders.’’ vertelt Lydia in De Stentor. 

Een belangrijk kenmerk van een voedselbos is de constitutie van de bodem. Welk bodem is er en wat zijn de kenmerken? Vervolgens ontstaat uit deze vraag het idee om de bodem vruchtbaar te maken op een natuurlijke manier, door die planten te planten die de juiste voedingsstoffen afgeven aan de bodem. Welke plantensoorten en boomsoorten kunnen er groeien op deze plek in deze bepaalde klimaatzone? 

rust

In 2017 wordt van 1 hectare grond de oude bomen gerooid en start de aanplant vanuit een ontwerp gemaakt door de oprichters. Er is ook een plas gegraven en de aarde verderop tot een kleine heuvel gemaakt. Er volgen 2 uitzonderlijk droge zomers, maar toch lukt het om een geschikte bodem te vormen waar het huidige bos nu weelderig bloeit. Geduld en vooral de natuur zijn gang laten gaan is het adagium. Kleine ingrepen zijn toegestaan om de natuur zijn werk te laten doen. Bijvoorbeeld hebben ze de populieren getopt en wat struikgewas plat geduwd. Voor de rest zegt Lydia: “Laat de natuur met rust! Zij weet wat ze doet”.  Een van de deelnemers, Diana, viel het op dat het Koninginnekruid erg weelderig aanwezig is, zij kent het als een woekerende plant die alles wegdrukt. Lydia is ervan overtuigd dat het volgend jaar weer anders zal zijn.

 

We zijn onder de indruk van diversiteit en vooral de kracht en schoonheid van de natuur in het bos. Lydia’s collega vertelt ons over haar workshop die zij organiseert om met behulp van de aanwezige fauna kleding te kleuren. Ze heeft een tas bij zich die ze zelf op die manier van kleur heeft voorzien.

Zoals het voedselbos in Zeewolde ons leert, zo kunnen wij ook onze beoefening vormgeven. Laat het leven door je heen stromen, kleine aanpassingen zijn toegestaan. Wat een wonder dit Zijn. 

We eindigen met een meditatie om onze dankbaarheid te schenken aan het bos en haar liefdevolle bewoners.