Irène Kaigetsu Kyojo Bakker Sensei

Foto: Stephan Vanfleteren

Samen met Frank De Waele Roshi is Irène Bakker Sensei Spiritholder van de Zen Peacemakers Lage Landen. Zij is zenleraar bij Zen Spirit.nl.

Het gedachtengoed van Bernie Glassman en de Three Tenets vormen een leidraad in het leven en de teachings van Irène. Zij studeerde Zen in de White Plum traditie bij Genpo Merzel Roshi van 1986 tot januari 2011. Vanaf 1995 trainde zij bijna 7 jaar als monnik in het Kanzeon Zen Center in Salt Lake City. Irène werd dharmaholder in 2001. Zij was mindfulness trainer en opleider MBSR en werkte als systeemtherapeut in Psycho-oncologisch centrum ‘Het Behouden Huys’.

Irène Sensei ontmoette Joan Halifax Roshi tijdens de Bearing Witness Retreat in Auschwitz in 1997. Zij werd daarna door Roshi Joan betrokken bij zowel de zentraining als bij de ‘Being with Dying’ training voor professionals in Upaya Zen Center in Santa Fé.

Irène kreeg dharmatransmissie van Joan Halifax Roshi, die weer een opvolger van Bernie Glassman Roshi is. Irène volgde ook meerdere workshops en trainingen bij haar ‘dharma grootvader’ Bernie Glassman Roshi.

 

Voor de Zen Peacemakers Lage Landen gaf Irène regelmatig trainingen voor mensen die Council facilitator willen worden. Ook gaf zij Big-Mind workshops en ‘Leven met Sterven’. Zij volgde de introductie Geweldloze Communicatie en ook de Insight Dialogue training bij Gregory Kramer. Verder volgde zij onder meer trainingen bij Fleet Maull en clowning workshops met Mr. Yoowho (Moshe Cohen). Vanuit Upaya Zen Center was zij betrokken bij de 2 jaar durende training ‘Socially Engaged Buddism’. 

Irène is betrokken bij alle bezinnings- en toekomstdagen van de Zen Peacemakers Lage Landen en ook droeg zij bij aan herdenkingsbijeenkomsten in Kamp Westerbork, Kamp Amersfoort en de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. 

In januari 2004 richtte Irène Sensei Zen Spirit op met inmiddels zengroepen in Arnhem, Groningen, Rosmalen en Geldermalsen. Behalve zenmeditatie en retraites biedt zij ook workshops aan, zoals ‘Leven met Sterven’, ‘De Kracht van Vergeving’ en ‘Existentiële Zorg voor oncologie professionals’.

Zen Spirit is als Affinity Group verbonden met Zen Peacemakers International, is gelieerd aan Upaya Zen Center en maakt deel uit van de overkoepelende internationale White Plum Asangha, die is opgericht door de Japanse zenmeester Hakuyu Taizan Maezumi Roshi (1931-1995), een van de pioniers die in de zestiger jaren Zen in de Verenigde Staten introduceerde.