Irène Bakker

Samen met Frank De Waele roshi is Irène Kaigetsu Kyojo Bakker sensei Spirit Holder van de Zen Peacemakers Lage Landen. Daarnaast is Irène zenleraar in de lineage die via Joan Halifax Roshi, Bernie Glassman Roshi en Taizan Maezumi Roshi teruggaat naar de historische Boeddha. De Japanse zenmeester Taizan Maezumi Roshi (1931-1995) is een van de pioniers die in de zestiger jaren Zen in de Verenigde Staten introduceerde en stichter van de White Plum Asangha (www.whiteplum.org).

Irène Sensei ontmoette Roshi Joan Halifax in de Zen Peacemakers retraite in Auschwitz in 1996. Zij werd daarna betrokken bij zowel de zen training als het Being with Dying programma voor professionals in Upaya Zen Center in Santa Fe, NM (www.upaya.org).

Tijdens de dharma transmissie (Denkai en Denbo) in maart 2012, kreeg zij van Roshi Joan de naam Kaigetsu (Ocean Moon), naast Kyojo (Jeweled Mirror Samadhi), haar dharma naam sinds Jukai in 1989.

Irène studeerde Zen in de White Plum traditie o.l.v. Genpo Merzel Roshi van 1986 tot januari 2011. Na haar Tokudo ceremonie in 1995 trainde zij bijna 7 jaar als monnik in het Kanzeon Zen Center in Salt Lake City.

In 2004 richtte zij Zen Spirit op, van waaruit zij behalve zenmeditatie ook activiteiten en trainingen aanbiedt, zoals ‘Leven met Sterven’, mindfulness, Big Mind-Big Heart en therapie/persoonlijke begeleiding.

Zen Spirit is een trainingsgroep van de Zen Peacemakers