Human Forever, een liefdevolle benadering van mensen met dementie

Recensie van de film door Ciska Matthes

Het omgaan met dementie kan een prachtige boeddhistische beoefening worden. Dat laat verpleegkundige Teun Toebes zien. Hij werd bekend toen hij op een gesloten afdeling voor demente bejaarden ging wonen en daarover het boek VerpleegThuis schreef. Nu is de kleurrijke documentaire Human Forever van hem en filmmaker Jonathan de Jong uitgekomen.

De film stelt kritische vragen over de gangbare benadering van mensen met dementie, waarbij vaak veiligheid boven vrijheid gaat en patiënten niet meer als volwaardige mensen worden benaderd.


Stel dat je zelf dementie krijgt – en die kans is 1 op 5 –  waar zou je dan willen wonen?

Toebes gaat op bezoek bij tehuizen voor mensen met dementie in andere landen wereldwijd, om te zien wat hij daarvan leren kan. Ontroerend zijn de hartelijke ontmoetingen met patiënten en hun verzorgers. Speciaal Toebes’ gesprekken met de leidsters van twee Vlaamse tehuizen zijn hoopgevend en inzichtgevend. Deze vrouwen benadrukken dat de crux is om de mensen tot het einde als voelende wezens te zien – en ze dus ook met tederheid te behandelen. Nabijheid en fysiek contact blijken dan heel belangrijk voor de patiënten,.

Verschillende projecten komen in beeld, ook in Moldavië en Zuid-Afrika, waar de patiënten vrolijk met elkaar dansen en het goed met elkaar hebben. Prachtig is de scène waar Teun contact maakt met een vrouw die al niet meer spreken kan. Ze reageert enthousiast en intens als hij een mooie tekst voorleest. Je ziet daar goed hoe hij helemaal bij mensen met dementie aanwezig weet te zijn. 


Het is al met al een belangrijke film. Met de jaren zullen er steeds meer mensen met dementie op aarde zijn, terwijl de zorg al onder druk staat. Het omgaan met deze ongemakkelijke ziekte zou een prachtige boeddhistische beoefening kunnen zijn. Het ‘not knowing’, ‘bearing witness’ en ’take action’ van Bernie Glassman is in Human Forever – en in Teun Toebes’ hele benadering – echt heel mooi terug te zien. 

De documentaire is de komende tijd nog door het hele land te zien in verschillende bioscopen. Zie ook: https://teuntoebes.com/documentaire/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *