Householder Koans met roshi Eve Marko

Van 3 – 10 oktober 2020 organiseert onze Spirit holder Irène Bakker een sesshin in de Pauenhof in Sonsbeck, Duitsland

Deze sesshin verloopt anders dan gewoonlijk. De sesshin bestaat namelijk uit 2 delen:

Deel I:  Roshi Eve Myonen Marko gaat met ons werken aan koans uit het “Book of Householder Koans: Waking Up in the Land of Attachments”, dat zij samen met Roshi Wendy Egyoku Nakao schreef.

Zo’n 1500 jaar geleden ontstonden de eerste koans. Duizenden klassieke koans zijn voortgekomen uit het leven van monniken die in een Chinese of Japanse cultuur leefden. Deze koans en de commentaren erop bevatten vaak aspecten die voor veel westerlingen niet zo makkelijk invoelbaar zijn. 


The Book of Householder Koans is een verzameling koans gemaakt door 21-eeuwse zenbeoefenaars die juist een lekenleven in het westen leiden. De koans gaan over alledaagse zaken zoals liefde, relaties, het opvoeden van kinderen, werk, verlies, ouderdom en dood en komen van zenbeoefenaars afkomstig van drie continenten, met commentaren van twee westerse leraren.

Eve Marko is als zenleraar verbonden aan het Green River Zen Center in Massachusetts, VS.
Zij richtte samen met haar man Bernie Glassman (1939 – 2018)  de Zen Peacemaker Order en de Zen Peacemaker International op, die sociale activisten in de VS, Europa en het Midden Oosten met elkaar verbindt en traintZie ook haar blog: www.evemarko.com

 

Praktisch
Deel I begint op zaterdag 3 oktober na de lunch en eindigt op dinsdagmiddag 6 oktober na de lunch. Behalve de ‘Householder koan’ workshops zal er tijdens die dagen grotendeels een sesshin schema gevolgd worden.

Op dinsdagmiddag 6 oktober begint deel II van de sesshin en gaan we helemaal de stilte in, zodat hetgeen we ervaren hebben verder kan bezinken. Behalve zazen, service, werkmeditatie, yoga en lopen in stilte is er ook gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met Irène Kaigetsu Sensei of dharma holder Annetje Jikai Brunner. Ook zullen we verder met elkaar verkennen wat het is om als leek en ‘householder’ zen te beoefenen.

Kosten
– Deelname deel I: 150 / gereduceerd tarief 100
– Deelname deel II: 130 / gereduceerd tarief  80
– Verblijfskosten: deel I: ca 150 euro, deel I & II: ca 339  euro (afhankelijk van soort kamer)

Je bijdrage voor deel I gaat rechtstreeks naar Roshi Eve Marko. Daarom dit graag betalen op NL62RABO 033132021 tnv Eef Heinhuis, met vermelding: deel I.
Kosten voor deelname aan deel II graag overmaken op NL49ASNB 0707099919 tnv IVM Bakker, met vermelding: sesshin.

Verblijfskosten op 3 oktober ter plekke contant te betalen aan de Pauenhof.
Let op: je kunt bij de Pauenhof niet pinnen.

Inschrijven via het formulier op Zen Spirit, klik op 8-daagse Sesshin, 3 – 10 oktober, Pauenhof, Sonsbeck Duitsland