Halte Hertenkamp

Boekrecentie, ter introductie van columnist Eelco Musho van der Meulen – door Diana Vernooij

Eelco Musho van der Meulen zal de komende tijd een aantal columns schrijven voor de nieuwsbrief van Zen Peacemakers Lage Landen. Hij beoefent zen bij Irène Kaigetsu Bakker Roshi. Bij wijze van introductie deze recensie van zijn prachtige boek.

Is verlichting een ervaring die je opdoet op het kussen na intense meditaties? Eelco Musho van der Meulen laat zien dat verlichting alledaags is, hier en nu of toen en daar, tijdens de meest gewone omstandigheden.

Aantekeningen van Boeddha’s buschauffeur is de ondertitel van het boek van Eelco Musho van der Meulen. Van 2013 tot 2018 was Eelco Musho van der Meulen buschauffeur in Midden-Nederland. In het Boeddhistisch Dagblad schreef hij er gewaardeerde columns over. Nu is een selectie ervan gepubliceerd. Pareltjes zijn het, of, zoals Edel Maex omschreef: “Eelco toont de dharma in alledaagse ontmoetingen, in kostbare momenten, in een glimlach, in kleine dingen.”

En zo is het: in de zorgvuldige observaties van kleine gebeurtenissen, contacten, gesprekjes, beziet Eelco Musho de alledaagsheid op een vriendelijke manier. Dáár herkent hij boeddhanatuur, dáár beschrijft hij de dharma in de praktijk.

Dat de dharma in de alledaagsheid van het bestaan zoveel ruimte en zachtheid geeft – is een bevrijdend besef. We hoeven hiervoor niet een kloosterleven aan te gaan, of eindeloos te mediteren.

Het inzicht dat alles één is ziet Eelco Musho terug in de schaduwen die bus, bomen, huizen en hemzelf één maakt. Boeddhanatuur openbaart zich als hij bevrijd van zijn oordeel contact heeft met een passagier. Mediteren bewijst zijn nut in de testen die hij moet afleggen vooraf aan zijn opleiding en in ‘gedachteloos rijden’. Gewoontedenken maakt plaats voor alertheid en betere anticipatie.

Eelco Musho vertelt (https://kro-ncrv.nl/zin-in-morgen-de-boeddistische-buschauffeur) dat hij aan het besturen van de bus een dimensie toevoegde, door er elke dag een meditatieve oefening in oordeelloos kijken van te maken. Het was een voortdurend zelfonderzoek: kijk ik wel goed naar de mensen in mijn bus? Kan ik ze écht zien zonder te oordelen en met mededogen? Het bewustzijn dat we allemaal verbonden zijn en geen individuele entiteiten zijn, treffen we in onze levenspraktijk aan – als we ons openen.

Toen een vriendin van mij bij een bakkerij ging werken en dat als een stap terug in haar carrière ervoer – toen heb ik haar Eelco’s boek gegeven, vanwege de zachtheid en de verwondering.

Halte Hertenkamp, aantekeningen van Boeddha’s buschauffeur

Eelco Musho van der Meulen

Milinda Uitgevers  www.asoka.nl

ISBN  978 905670 441 4

Kosten: € 19,95

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *