Godgewaagde meiden* en toegewijde tantes

weekend spiritualiteit – gender – maatschappelijk engagement, door Diana Vernooij

 

Diana Vernooij, redacteur van deze nieuwsbrief, zou vorig jaar zomer jukai ontvangen als Zenpeacemaker maar door Corona is dat afgelast. Ze organiseert voor haar jukai met Frank De Waele Roshi een bearing-witness weekend over geëngageerde spiritualiteit in de geschiedenis van christendom en boeddhisme.

Spiritualiteit die maatschappelijke betrokkenheid oproept: dat is het grote thema van de Zenpeacemakers. Van 11-13 maart 2022 organiseren we als Zenpeacemakers een weekend in het Liobaklooster in Egmond-Binnen waarin we onderzoeken hoe dat bij de generaties voor ons is vormgegeven.

 We onderzoeken thema’s van geëngageerde spiritualiteit in christendom en boeddhisme. We richten de schijnwerpers op vrouwelijke religieuzencongregaties, betrekken hun geschiedenis op het heden. Frank De Waele roshi belicht de vrouwelijke lijn in zen, Diana Vernooij belicht aan de hand van haar toegewijde tantes hun actieve religieuze congregaties. We verblijven in het bijzondere Liobaklooster en bezoeken een kloosterkapel van een actieve vrouwencongregatie en het voormalig moederhuis van de Graalbeweging.  Ondertussen onderzoek je als deelnemer (ook mannen zijn welkom!) in councilcirkels de verbinding van je eigen spiritualiteit en engagement. Op zondag zullen verschillende vrouwen Zenpeacemaker-jukai ontvangen.

 *Bisschop Bekkers van Den Bosch sprak ooit vrouwelijke religieuzen aan met “U als Godgewaagde Meiden” in plaats van het traditionele U als Godgewijde Maagden.

 Reserveer in je agenda: 11 maart 11.00 uur – 13 maart 17.00 uur. Nadere informatie binnenkort op de website van www.zenpeacemakers.nl en bij diana@zenpeacemakers.nl

Indien je wil meedoen met de retraite kan je het onderstaande formulier invullen.