Geweldloze Communicatie en Zen

giraffe-461004_640

 

Geweldloze Communicatie en Zen

Zaterdag 13 en zondag 14 januari 2018

De workshop vindt plaats in:
Gebouw Theosofia in Arnhem (vlakbij station)
Brugstraat 7 6811 MB Arnhem

Omdat deze inleidende workshop een groot succes heeft,
organiseren wij hem nu al voor de vierde keer in Nederland.
Iedereen welkom!

Wanneer wij de overgang maken, zowel op het innerlijke als het inter-persoonlijke vlak, van de “retraite”, de “stilte” en het “zitten” naar ons dagelijkse leven in de sangha, de familie of het werk hebben wij praktische middelen nodig om de compassie die in ons leeft ook daar op een effectieve manier tot uitdrukking te brengen. Hierbij biedt Geweldloze Communicatie, zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg, ons een praktisch en leerbaar proces om empathisch om te gaan met onszelf en anderen. Het is niet alleen een proces met eenvoudig te leren stappen, maar het draagt tevens bij tot de ontwikkeling van een bewustzijn van onderlinge verbondenheid. Het helpt om persoonlijke pijn en relaties te helen, conflicten te voorkomen en oplossen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbondenheid.

In deze workshop zullen wij niet alleen het proces, de stappen en de vaardigheden van Geweldloze Communicatie behandelen, maar ook onderzoeken hoe Geweldloze Communicatie aansluit bij de Zen traditie van niet-oordelen, loslaten, het zijn in het huidige moment met onze aandacht, en het niet-weten. Deze workshop kadert ook in de training die de Zen Peacemakers Lage Landen willen aanbieden.

Inleider: Ruud Baanders
Wanneer wij de overgang maken, zowel op het innerlijke als het inter-persoonlijke vlak, van de “retraite”, de “stilte” en het “zitten” naar ons dagelijkse leven in de sangha, de familie of het werk hebben wij praktische middelen nodig om de compassie die in ons leeft ook daar op een effectieve manier tot uitdrukking te brengen. Hierbij biedt Geweldloze Communicatie (ook wel Compassievolle Communicatie genoemd), zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg, ons een praktisch en leerbaar proces om empathisch om te gaan met onszelf en anderen. Het is niet alleen een proces met eenvoudig te leren stappen, maar het draagt tevens bij tot de ontwikkeling van een bewustzijn van onderlinge verbondenheid. Geweldloze Communicatie (GC) helpt om conflicten te voorkomen en oplossen, persoonlijke pijn en relaties te helen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbondenheid.

Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze – bewust of onbewust – bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding – vanuit een houding van doorleefd mededogen – te spreken en te handelen. Het model van ‘Geweldloze Communicatie’ is volledig gegrond in deze intentie.

Maar hoe is Geweldloze Communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we – zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.

In deze workshop zullen wij voornamelijk het proces, de stappen en de vaardigheden van Geweldloze Communicatie behandelen en oefenen. Daarnaast zullen wij onderzoeken hoe Geweldloze Communicatie aansluit bij de Zen praktijk, en wel voornamelijk hoe we daar in ons dagelijkse leven vorm aan geven, zoals bijvoorbeeld het niet-oordelen, loslaten, het zijn in het huidige moment met onze aandacht, het niet-weten.

Deze workshop is geschikt voor deelnemers zonder of met enige ervaring van Geweldloze Communicatie en met ervaring in, of openheid voor, de beoefening van Zen.

Deze workshop is de eerste, basis workshop, in een serie van Geweldloze Communicatie en Zen workshops die georganiseerd worden als samenwerking tussen Frank de Waele (Zen Peacemakers Lage Landen en Zen Sangha in Gent) en Ruud Baanders.

Ruud BaandersRuud Baanders legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het Ch’an of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van ‘geweldloze communicatie’, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Sinds kort is hij zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers.

Ruud woont en werkt in Oxford en speelt de japanse shakuhashi-fluit. Hij ging vorig jaar mee op pelgrimstocht van de Zen Peacemakers naar Lampedusa, waar Frank De Waele Roshi met hem bevriend raakte. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info en de nieuws service over de vluchtelingensituatie in Europa

Programma workshop

Zaterdag 13 januari 2018
09.30  aankomst, check-in en koffie en thee
10.00  welkom, kennismaking en meditatie
10.45  inleidende sessie: Geweldloze Communicatie
11.45  pauze
12.00  sessie: Geweldloze Communicatie
13.00  lunch
14.00  sessie: Zen en geweldloze communicatie
15.30 pauze
15.45 sessie: Zen en geweldloze communicatie
17.00  einde van de dag

Zondag 14 januari 2018
10.00 sessie: Zen en geweldloze communicatie
11.30 pauze
11.45 sessie: Zen en geweldloze communicatie
13.00 lunch
14.00 sessie: Zen en geweldloze communicatie
15.15 pauze
15.30 afsluitende sessie en afscheid
17.00 einde van de workshop

Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

Adres:
Gebouw Theosofia in Arnhem (vlakbij station)
Brugstraat 7 6811 MB Arnhem

Deelname donatie
Om de kosten van de workshop te dekken vragen we dana / donatie (suggestie € 100 – € 110 voor 2 dagen). In deze donatie is een kleine bijdrage voor de Zen Peacemakers opgenomen.

Je inschrijving is definitief als we je donatie ontvangen hebben. Je kunt je donatie overmaken op bankrekening NL39TRIO0391081705 t.n.v. de Zen Peacemakers Lage Landen, onder vermelding van ‘danadonatie Geweldloze Communicatie en Zen 2018’.

Omdat we als Zen Peacemakers Lage Landen de ANBI status hebben, kan je je bijdrage als gift aftrekken van de inkomstenbelasting, volgens de daarvoor geldende voorwaarden.

We vragen iedereen of je iets mee wilt brengen voor een gemeenschappelijke lunch. Voor koffie en thee etc. wordt gezorgd.

Er is een maximum aantal deelnemers. Deelname in volgorde van aanmelding.

Aanmelden workshop:
Stuur een email naar info[at]zenpeacemakers.nl

Bij annulering voor 1 december worden 20 euro administratiekosten aangerekend, vanaf 1 december wordt dat 50 euro
De annuleringsvergoeding draagt bij aan het honorarium en de reiskosten van de workshopleider.

Er is geen voorafgaande kennis vereist van geweldloze communicatie of zen

‘Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze – bewust of onbewust – bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding – vanuit een houding van doorleefd mededogen – te spreken en te handelen. Het model van ‘geweldloze communicatie’ is volledig gegrond in deze intentie.
Maar hoe is geweldloze communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we – zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.’ (Ruud Baanders)