Geweldloze Communicatie: dialoog in relatie

giraffe-461004_640Workshop Geweldloze Communicatie: dialoog in relatie

Zaterdag 16 en zondag 17 december 2017
Zensangha
Elyzeese Velden 10 B
Gent

Bedoeld voor mensen die de workshop Geweldloze Communicatie en Zen gevolgd hebben.

Geweldloze Communicatie: dialoog in relatie is het eerste vervolgweekend, geleid door Ruud Baanders, waarin wij verder bouwen op wat wij in de Geweldloze Communicatie en Zen – basisworkshop hebben geleerd.

In deze workshop nu staat de verdieping van de dialoog in relatie met de ander, in allerlei vormen, centraal. Het doel is de vaardigheden en het zelfvertrouwen voor het gebruik van geweldloze communicatie (GC) in relatie met de ander sterk te vergrotenen. Er zal intensief geoefend worden aan de hand van eigen situaties van de deelnemers.
Speciale aandacht gaat naar de moeilijke momenten in de dialoog zoals o.a.:

   • Wanneer te schakelen – en waarom – tussen empathisch luisteren naar jezelf en jezelf eerlijk uitdrukken, én empathisch luisteren naar de ander.
   • Het nemen van de verantwoordelijkheid te nemen over je intentie van de verbinding met jezelf én tegelijkertijd authentiek verbonden zijn met de ander.
   • Het in verbinding blijven met jezelf en de ander zelfs wanneer je een “nee” hoort op een verzoek of zelf een “nee” wilt zeggen tegen een verzoek van de ander.
   • Het uiten van waardering waarbij gelijkwaardigheid en vertrouwen gewaarborgd blijft in de verbinding. En dit zonder dat er een machtspositie wordt ervaren waarbij een perceptie van “goed” en “fout” of “ ik geef” en “jij ontvangt” de verbinding verbreekt.
    We werken in deze workshop met een verscheidenheid aan oefenvormen o.a.:
   • Een uitgebreide vorm van vloermappen, de NVC Dansvloeren, ter verdiepingen van de kennis en de ervaring van GC
   • Momenten van stilte/meditatie ontdekken en ervaren die bijdragen aan het in verbinding blijven met jezelf en/of de ander.
   • Coachen van iemand anders in zijn GC dialoog met een derde en zodoende ervaring te krijgen van een metaniveau
   • En meer….

In deze workshop wordt ook opnieuw aandacht gegeven aan de overeenkomsten tussen wat wij leren en oefenen in GC en de zenpraktijk. Wij zullen niet alleen het proces, de stappen en de vaardigheden van GC behandelen, maar ook onderzoeken hoe zij aansluit bij de zentraditie van niet-oordelen, loslaten, het zijn in het huidige moment met onze aandacht, en het niet-weten.

Met deze workshop verwerven de deelnemers een solide basis zowel van de theorie en als van de beoefening van GC voor het maken van een volgende stap. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het (leren) toepassen van GC in groepen, op de werkplek, in conflicten, sociale actie… Allemaal aspecten die in de vervolgworkshops aan de orde zullen komen.

Na de inleidende workshop, is dit thematische weekend het eerste in een reeks van drie. Er zijn nog twee latere workshop gepland nl.
Geweldloze communicatie en conflict en Geweldloze communicatie en sociale actie.

Om aan deze workshop deel te nemen, dien je eerder de inleidende workshop Geweldloze Communicatie en Zen gevolgd te hebben.

Ruud Baanders legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het Ch’an of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van ‘geweldloze communicatie’, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Sinds kort is hij zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers.

Ruud woont en werkt in Oxford en speelt de japanse shakuhashi-fluit. Hij ging vorig jaar mee op pelgrimstocht naar Lampedusa, waar Frank Sensei met hem bevriend raakte. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info

Programma workshop*

Zaterdag 16 december

13.00  aankomst, check-in en koffie en thee
13.30  verwelkoming, kennismaking en meditatie
14.30  inleidende sessie: GC
16.00  pauze
16.30  sessie: GC
18.00  avondmaal
19.00  avondsessie: GC
21.30  einde van de dag

Zondag 17 december

8.30    koffie en thee
9.00    sessie: GC
10.30  koffie- en theepauze
10.55  sessie: GC
12.15  middagmaal en rust
13.30  sessie: GC
15.05  koffie- en theepauze
15.25  afsluitende sessie en afscheid
17.00  einde van de workshop

* Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

Adres:
Zensangha
Elyzeese Velden 10 B
Gent
BELGIE

Donatie om de onkosten te dekken
€ 110

Aanmelden workshop:
Inschrijvingen kan enkel via het online aanmeldingsformulier .

Daarna stort je het juiste bedrag van de deelnameprijs ten laatste op zaterdag 10 december  op rekening 001-3822549-49 van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘workshop geweldloze communicatie december 2017’. Enkel bij ontvangst van overschrijving is je inschrijving definitief.
Aanmelden, overschrijven en een slaapplaats aanvragen zijn noodzakelijk ten laatste op zaterdag 10 december.

Bij annulatie voor 10 december  worden 20 euro administratiekosten aangerekend.
De annulatievergoeding draagt bij aan het honorarium en de reiskosten van de workshopleider.

Voor overschrijvingen vanuit het buitenland:
IBAN-nummer: BE97 0013 8225 4949
BIC-code: GEBABEBB

Annuleren kan eventueel met het annulatieformulier – klik hier.

Breng mee
Losse, warme donkere kledij, slippers en eventueel eigen dekentje, bankje of kussen.

Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons ten laatste op 10 december bij je aanmelding voor de sesshin.

Men kan zoals gewoonlijk ook overnachten in Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben.
Prijs per overnachting: 34 euro (lakens 10 euro).
Inlichtingen tel: 09 225 95 71
Email:
info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net

‘Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze – bewust of onbewust – bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding – vanuit een houding van doorleefd mededogen – te spreken en te handelen. Het model van ‘geweldloze communicatie’ is volledig gegrond in deze intentie.
Maar hoe is geweldloze communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we – zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.’
(Ruud Baanders)