Geëngageerd Boeddhisme: hoe geef je er vorm aan?

Zenpeacemaker Joshin Byrnes komt in juli naar Nederland – Petra Hubbeling

Joshin Byrnes is een Zenpriester, leraar in de White Plum Lineage en leraar bij de Zen Peacemakers. In 2017 richtte hij Bread Loaf Mountain Zen Community op in Vermont (VS). Joshin is een dharma-opvolger van Roshi Joan Halifax.

Op vrijdag 8 juli (Haarlem) en zaterdag 9 juli (Den Bosch) komt Sensei Joshin Byrnes naar Nederland om ons mee te nemen op zijn pad van geëngageerd boeddhisme.

Bread Loaf Mountain Zen Community is een zencentrum  voor de lokale gemeenschap en toegankelijk voor iedereen. Zijn beoefening is gericht op sociale actie binnen economisch gemarginaliseerde gemeenschappen. Hij leidt de sangha, geeft dharmatalks, is gastheer van het Infinite Circle-programma, houdt straatretraites en andere sociaal geëngageerde bijeenkomsten  in het hele land.                                                                                                           Bread Loaf Mountain Zen Center verzorgt wekelijkse maaltijden voor daklozen en heeft een hospice-appartement voor mensen die dakloos zijn en meestal niet verzekerd zijn. Er worden groepen begeleid die afkicken van verslavende middelen en er is een quilt groep die dekens maakt voor kinderen in de pleegzorg.

Joshin heeft ervaring met het werken in en het leiden van non-profitorganisaties voor sociale verandering op het gebied van HIV/AIDS en filantropie. Eerder in zijn leven studeerde Joshin filosofie en theologie toen hij lid was van de Dominicaanse Orde, een katholieke bedelgemeenschap die zich richt op sociale rechtvaardigheid. Hij is ook conservatorium geschoold musicus en musicoloog. Joshin en zijn partner, Bernie Schlager, hebben drie kinderen en vele kleinkinderen. Al deze elementen zijn verweven in zijn zenpraktijk en de servicegerichte, creatieve en familiaire cultuur van de Bread Loaf Mountain Zen Community.        Joshin zal tijdens de bijeenkomsten ingaan op de drie tenets (leefintenties) van de Zen Peacemakers en hoe deze in de praktijk te brengen en in je beoefening te integreren.

Not Knowing (Niet Weten)

           Bearing Witness (Erkennen wat is)

Action arises from Not Knowing and Bearing Witness

(Actie voortvloeiend uit Niet Weten en Erkennen wat is)

Tijdens de lezingen is er voldoende tijd om met Joshin in dialoog te gaan.

Waar en wanneer?

Vrijdag 8 juli, 14.00 uur – 17.00 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur) Haarlem
Zenpunt, Nieuwe Gracht 86 zw, 2011 NK Haarlem

en

Zaterdag 9 juli, 14.00 uur – 17.00 uur (ontvangst vanaf 13.30 uur) ‘s Hertogenbosch
Zen Centrum Den Bosch,  Buitenhaven 13, 5211 TP ’s-Hertogenbosch

Let op: de voertaal is Engels!

Meer horen van  Joshin over geëngageerd Boeddhisme:
– Sharon Salzberg interviews Joshin        https://www.breadloafmountainzen.org/sharon-salzberg-interviews-joshin/
– Still sitting While the World Burns   https://www.upaya.org/2015/05/joshin-byrnes-sitting-still- while-the-world-burns/

Bread Loaf Mountain Zen Centre: www.breadloafmountainzen.org