Gedachtenisretraite in Auschwitz van 20 tot 25 juni 2022

Onder leiding van Frank De Waele Roshi

Auschwitz II – Birkenau (foto P. Cunningham)

Zevenenzeventig jaar na de bevrijding van de kampen gaan wij samen naar deze tragische plek en staan wij stil bij dit niet te vatten gebeuren, dat ontkiemde aan een ‘weten’ dat ‘verschillen niet mogen bestaan’ en mensen tot dingen reduceert.

Frank De Waele Roshi was eerder reeds dertien keer met zijn leraar wijlen Bernie Glassman Roshi op de Bearing Witnessretraites van de Zen Peacemakers in Auschwitz. Ook veel mensen van de Zen Sangha en van de Zen Peacemakers Lage Landen gingen in de loop der jaren mee naar Polen. Graag wil Frank Roshi nog één keer naar Polen teruggaan met mensen van de Zensangha, Zenpeacemakers en met internationale vrienden.

Deze interreligieuze Auschwitz Gathering wordt éénmalig aangeboden. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Bernie Roshi in Birkenau (foto P. Cunningham)

pelgrims
Verstilling en gedachtenis staan centraal op deze internationale retraite, in de verbindende geest van de drie intenties: niet weten, erkennen wat is en handelen dat ontspringt aan niet weten en erkennen wat is.
Als pelgrims leggen wij getuigenis af in het museum van kamp Auschwitz I en bij de gerestaureerde ‘Alte Judenrampe’. Wij brengen veel tijd door in het kamp Auschwitz II-Birkenau. Wij zien de ruïnes van de gaskamers en de verbrandingsovens. Wij worden stil in het ‘kinderschooltje’ en de ‘vrouwenbarak’ en brengen hulde in de gerestaureerde ‘Sauna’. Wij luisteren naar de zielen van deze onnoembare werkelijkheid en waken…
Elke dag tijdens de Auschwitz Gathering vieren wij in het kamp de joodse Kaddish en de zenliturgie De Poort van zoete nectar. Ook lezen wij teksten uit de christelijke en andere spirituele tradities. Vaak is er stille meditatie en gebed, meestal op de selectieplaats langs het treinspoor in Birkenau, waar wij ook namen van slachtoffers voorlezen. Elke morgen is er een luisterkring en de voorlaatste avond houden wij een nachtwake in een barak op Birkenau. Op vrijdagavond vieren wij samen shabbath.

executiemuur in Auschwitz I ( foto: Harry Aaldering)

Wij gaan ook naar de oude stad Oświęcim, haar Poolse naam verduitst tot Auschwitz. Wij bezoeken de crypte van het Franciskanerklooster in Harmęże met de indrukwekkende kunstwerken van wijlen Marian Kołodziej, een overlevende en getuige.

Wij volgen min of meer de vorm van de Bearing Witness-retraites, maar het programma voorziet meer persoonlijke vrije tijd en de gelegenheid om zelf activiteiten in te plannen. Tijdens de retraite zullen enkele mensen de Zen Peacemakergeloften ontvangen. In een ceremonie gedenken wij ook Bernie Roshi.

zitten en bidden in Birkenau (foto: Harry Aaldering)

leiding
Frank De Waele Roshi heeft de spirituele leiding van de retraite.

Ginni Stern, een Amerikaanse zenstudente, organiseert dit event in overleg met Frank Roshi. Ginni ontving de Zen Peacemakergeloften van Frank Roshi in Auschwitz-Birkenau in 2016 en was twintig jaar lang logistiek en administratief medewerkster van de ZP Auschwitz Bearing Witness Retreats.

Bernie’s boek ‘Erkennen wat is‘ (oorspronkelijke titel: ‘Bearing Witness’) schetst het perspectief en het ontstaan van de Auschwitz Bearing Witness retraites. Deze week is geen organisatie van de Zen Peacemakers Internationaal.

Bovenstaande tekst staat, samen met meer informatie over Auschwitz, het museum, de kosten en deelname op: https://www.zensangha.be/auschwitz-gathering-internationale-week-van-20-tot-25-juni-2022-in-polen/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *