Frank De Waele

Samen met Irène Bakker Sensei is Frank De Waele Roshi Spirit Holder van Zen Peacemakers Sangha Lage Landen (ZPS LL). Frank is dharma-opvolger van Bernie Glassman Roshi en zenleraar van Zen Sangha.

Na een zen- en koanstudie ontving Frank De Waele Roshi in 2005 dharmatransmissie van de Franse zenlerares Catherine Genno Pagès Roshi.

Frank studeerde en werkte echter ook jarenlang samen met Bernie Glassman Roshi, die hij  voor het eerst ontmoette op de Bearing Witness Retreat in Auschwitz in 1996.  Na de straatretraite in Keulen (1997) begon Frank met hem samen te werken bij de uitbouw van plaatselijke Peacemaker-initiatieven in Europa. Hij volgde talloze trainingen en workshops met Bernie Roshi in de VS, Europa en Israël en verbleef verschillende maanden op de Peacemaker Hub in Santa Barbara en Montague. Vaak reisde hij met en vertaalde hij voor Bernie als hij naar Europa kwam.

Als Peacemaker Circle Developper ondersteunde Frank lokale Peacemaker-projecten en begeleidde hij events in Frankrijk, Polen, Italië, Zwitserland, België en Nederland. Hij leidde o.a. tiendaagse meditatieve voettochten in Umbrië (In de voetsporen van Franciscus) en Bourgondië en een dozijn straatretraites in Parijs en Brussel.
Zelf volgde hij een introductie in Geweldloze Communicatie met Marshall Rosenberg, een intensieve Council Training (luistercirkel) met Fleet Maull, clowning workshops met Mr. Yoowho (Moshe Cohen) en een toegepaste vorming in Sociocratie.

Frank leidt de Zen Sangha, een zenboeddhistische lekengemeenschap in België, die geaffilieerd is met de Zen Peacemaker Sangha. Uit dien hoofde is hij nationaal en lokaal ook nauw betrokken bij de interlevensbeschouwelijke dialoog.

Vanuit de pastorale zorg voor stervenden, startte hij een open groep Palliatieve Zorg die om de zes weken vrijwilligers samenbrengt.

Frank kreeg tijdens de straatretraite van april 2011 in New York transmissie van Bernie Roshi  en werd daarmee zijn dharmaopvolger in de Zen Peacemakers Sangha.

Op 30 oktober 2015 ontving Frank Inka van zowel zijn leraar Catherine Genno Pagès Roshi als van Bernie Glassman Roshi.