Frank De Waele Roshi

Samen met Irène Bakker Sensei is Frank De Waele Roshi Spirit Holder van Zen Peacemakers Lage Landen (ZPLL). Hij is zenleraar bij Zen Sangha in Gent.

 

Na een residentiële zentraining in Parijs ontving Frank in 2005 dharmatransmissie van de Franse zenlerares Catherine Genno Pagès Roshi. Frank werkte echter ook lang samen met Bernie Glassman Roshi, die hij voor het eerst ontmoette op de Bearing Witness Retreat in Auschwitz in 1996. Daarop volgde hij talloze trainingen en workshops met Bernie Roshi in de VS, Europa en Israël en verbleef verschillende maanden op de Peacemaker Hub in Santa Barbara en Montague. Vaak reisde hij met en vertaalde hij voor Bernie als hij naar Europa kwam. Frank nam vaak deel aan de Bearing Witness retreat in Auschwitz, eerst als deelnemer en later als Spirit Holder.

 

Als Peacemaker Circle Developer ondersteunde Frank lokale Peacemakerprojecten en begeleidde hij events in Frankrijk, Polen, Italië, Zwitserland, België en Nederland. Hij leidde meditatieve voettochten in Umbrië (In de voetsporen van Franciscus) en Bourgondië, Bearing Witness retraites in Lampedusa en Bosnië en straatretraites in Parijs en Brussel.

 

Frank Roshi leidt de Zen Sangha, een zenboeddhistische lekengemeenschap in België, die als Affinity Group verbonden is met Zen Peacemakers International.
Frank kreeg tijdens de straatretraite van april 2011 in New York transmissie van Bernie Roshi en werd daarmee zijn dharma-opvolger in de Zen Peacemakers-lijn.
Op 30 oktober 2015 ontving Frank inka van zowel Genno Roshi als van Bernie Glassman Roshi. 

 

De voorbije jaren leidde Frank Roshi tal van Zen Peacemakersactiviteiten zoals straatretraites in Helsinki en Brussel, interreligieuze retraites in België en Nederland, Bearing Witness retraites in Finland en in Auschwitz en een internationale ecoretraite in Duitsland. Daarnaast begeleidt hij een West-Europese Zen Peacemakers-studiegroep, een Groene Cirkel die vrijwilligers en eco-activisten samenbrengt, een internationale studiegroep Ecologie en een plaatselijk ZP-initiatief rond vrijwilligerswerk en palliatieve zorg.
Nationaal en lokaal is hij nauw betrokken bij de interlevensbeschouwelijke dialoog en voor de Boeddhistische Unie van België organiseerde hij regelmatig inspiratiedagen rond geëngageerd boeddhisme.