Fietsen voor vrede


– door Harriët Marseille –

Sinds vandaag fiets ik voor de vrede. Telkens als ik onderweg ben naar werkafspraken, sportschool, vrienden, supermarkt of bijeenkomsten, herinner ik mezelf aan mijn zen peacemaker-intenties. Dat betekent dat ik bereid ben tot sociale actie, op basis van ‘not knowing’ (het loslaten van mijn mening over de werkelijkheid) en ‘bearing witness (erkennen wat is; inclusief het me laten raken door wat er gebeurt). De benodigde actie volgt hier dan rechtstreeks uit voort. Nog niet zo simpel. Vooral het ‘niet weten’ vind ik erg lastig. Daarom zijn we bij de Zen Peacemakers niet alleen naar buiten gericht met sociale actie (bijvoorbeeld voor vluchtelingen, stervenden, daklozen of het milieu), maar mediteren we ook. Het helpt om de geest open en leeg te maken: zen mind, beginners mind. Met luistercirkels oefenen we in het aandachtig spreken en luisteren vanuit het hart en inspireren we elkaar. Ik hoop zo te leren mijn vrijwilligerswerk voor vluchtelingen beter af te kunnen stemmen op de werkelijke behoefte van de ander. Wereldvrede begint bij jezelf.