Extra activiteiten in tijden van onzekerheid

Het Coronavirus heeft in ongekende omvang toegeslagen in Nederland. Iedereen is uit balans gebracht. Veel initiatieven ontstaan in lokale gemeenschappen. Boodschappen doen voor mensen die niet naar buiten kunnen, (telefonisch) een luisterend oor bieden voor hen die alleen thuis zitten, maaltijden verzorgen voor buurtgenoten enz, enz, enz.

Maar hoe zorg je dat jij als vrijwilliger van al deze diensten overeind blijft? Hoe zorg je dat je tot rust komt en gegrond blijft?

Om je hierbij te ondersteunen bieden wij als Zen Peacemakers Lage Landen je een aantal mogelijkheden aan.

De ochtend meditatie:

Al bijna 2 jaar kan je iedere ochtend van 7.30 tot 8.10 uur online met ons mee mediteren. We zitten 40 minuten. Vanaf maandag 23 maart kan je als je daar behoefte aan hebt wat langer blijven om na te praten. De ochtend meditatie worden gefaciliteerd door Louis van Bebber, Natasja Lavric en Hans de Zwart.

Kwartaalbijeenkomst (nieuw):

Vanaf zondag 5 april organiseren wij iedere 1e zondagmorgen van het kwartaal (april, juli, oktober) een online bijeenkomst van 9.00 tot 10.00 voor de mensen daar behoefte aan hebben, deze bijeenkomsten worden gefaciliteerd door Louis van Bebber, Natasja Lavric en Hans de Zwart.

Avond meditaties (nieuw):

De komende weken gaan wij extra meditaties organiseren gedurende de avonden. 

Maandagavond: wordt er een geleide Tonglen-meditatie verzorgd door Dorine Esser met daarna ruimte tot uitwisselen. Deze Tonglen meditatie vindt plaats van 20:15 tot 20:45 uur

Dinsdagavond: vindt er meditatie instructie plaats door Christel Kroezen deze meditatie vindt plaats van 20.15 tot 21.15 uur.

Woensdagavond: is er 30 minuten zitten in stilte met Frank van de Brink of Christel Kroezen. Deze meditatie vindt plaats van 20:15 tot 20:45 uur

Donderdagavond: is er gelegenheid om middels een luisterkring met elkaar in verbinding te komen. De luisterkring vindt plaats vanaf 9 april en wordt gehouden van 20 – 21.30 uur. De luisterkring is niet wekelijks dus kijk in de agenda voor de data. De luisterkringen worden gefaciliteerd door Annie Schalkwijk en Petra Hubbeling.

Vrijdagavond: 30 minuten zitten in stilte met Frank van de Brink. Deze meditatie vindt plaats van 20:15 tot 20:45 uur

Zaterdagavond: 30 minuten zitten in stilte met Christel Kroezen. Deze meditatie vindt plaats van 20:15 tot 20:45 uur

Mocht je behoefte hebben aan meer ondersteuning (bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijk gesprek) stuur dan een email naar info[at]zenpeacemakers.nl

De geleide meditatie op maandag  is Tonglen-meditatie. Tonglen is een methode om ons in contact te brengen met ons eigen lijden en dat van anderen. Het is een beoefening die ons helpt om voorbij de angst voor lijden te gaan en opent ons hart voor onszelf en anderen.
Tonglen gaat tegen onze automatische neiging in om van lijden weg te rennen, het te negeren of ertegen te vechten. In plaats daarvan lost het de muren op, die we rond ons hart hebben opgebouwd en vergroot zodoende de verbondenheid met onszelf en anderen in dezelfde situatie.
Dit wordt gedaan door naar het lijden toe te gaan; de zwaarte en donkerte ervan in te ademen, en koelte, ruimte, en opluchting uit te ademen.

De komende data voor de Tonglen-meditatie zijn op de maandagen:
6 april
13 april
20 april
27 april

De meditatie instructie op dinsdag is bedoeld voor mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met Zenmeditatie. Binnen de instructie krijg je uitleg over de zithouding en de aandachttraining dmv het tellen van je uitademingen. Daarbij is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Dan gaan we 10 minuten mediteren om te ervaren wat het voor je betekent.

We delen onze ervaringen met elkaar en sluiten af. Mensen kunnen meerdere malen deelnemen maar doorgaans is het voldoende om na de instructie gewoon mee te kunnen doen met de online meditaties. 

De komende data voor de meditatie instructie zijn op de dinsdagen:
7 april
14 april

Voor alle meditaties gebruiken we zoom.

Heb je interesse om met ons mee te zitten stuur dan een email naar registratie@zenpeacemakers.nl dan sturen we je de link naar de zoom.

We verzoeken je om op tijd aanwezig te zijn. Zeker bij de geleide meditatie en de meditatie instructie is dit van belang.

Onze Facilitators:

Over Louis van Bebber: Louis mediteert al geruime tijd en heeft redelijk rond ‘geshopt’ zoals dat heet maar door de ochtendmeditatie heeft hij veel steun gevonden om dagelijks te kunnen mediteren. Alles tot de essentie teruggebracht: alleen maar zitten. En zoals de Boeddha betoogde: geloof mij niet, zie en ervaar zelf.


Over Dorine Esser
: Zen Peacemaker, Mindfulness- en Compassietrainer. Dorine woont in Antwerpen waar ze bezig is met het opzetten van een klein maar fijn mindfulness centrum 

 

 

Over Christel Kroezen (Kaho – Flowerpeak): trainingsacteur, coach en geeft zen meditatie. Christel mediteert 10 jaar binnen de zen traditie en is begonnen bij Zen.nl waar ze ook les heeft gegeven. Drie jaar geleden heeft ze haar dagelijkse verdieping gezocht via langdurig verblijf in zen centra in binnen en buitenland waaronder Upaya Zen Center (VS) was. In Upaya heeft ze toevlucht genomen in Boeddha, Dharma en Sangha en de 16 precepts ontvangen. Inmiddels is weer terug op de ‘marketplace’ waar ze haar beoefening in de praktijk vormgeeft. 

 

Over Frank van den Brink: yoga en meditatieleraar. Yoga en meditatie zijn onmisbare en vaste onderdelen in zijn  leven geworden. Zijn kennis en jarenlange ervaring in Yoga en Meditatie deelt hij  graag met jou. 

 

Over Natasja Lavric: Natasja is geboren in Sarajevo en woonachtig in Leeuwarden. Zij doet aan yoga en hardlopen, duikt graag, en ademt rustig. Zij is Mindfulnesstrainer bij de overheid.
Haar favoriete boek is Kleine Prins en lievelingskleur is rood. Verder is zij dol op boeken en mensen.