Een leven van toewijding

Column door Diana Vernooij

Diana bij de viering van 50 jaar De Duif

Toen Suzuki Roshi aan Sojun Mel Weitsman Roshi voorstelde dat hij priester zou worden, zei Sojun, “Wat is een priester?” en Suzuki Roshi zei, “Ik weet het niet.” Sojun ging toen naar de andere leraar van het Zen Centrum, Katagiri Sensei, en zei, “Katagiri Sensei, Suzuki Roshi wil dat ik priester word. Wat is een priester?” En Katagiri Sensei zei, “Hmm, ik weet het niet.” Dus dit is een goede koan voor diegenen die misschien besluiten dat ze gewijd willen worden als een priester: “Wat is het om een priester te zijn?” – Blanche Hartman

Een tijdje geleden al weer vroeg Frank De Waele Roshi of ik geïnteresseerd was om vanuit de Zen Peacemakers deel te nemen aan de priestertrainingsgroep in zijn Zensangha in Gent. Dat wilde ik graag en sindsdien ga ik regelmatig naar Gent om deel te nemen aan de training. Ik leer dezelfde liturgie als de priestertrainees van de Zensangha, we delen de groei van onze praktijk in een luistercirkel, studeren dezelfde teksten.

Maar wat is een Zen Peacemakerspriester? Dus ik vroeg Frank roshi wat een ZP-priester is. Frank roshi vertelde over zijn redenen om priesters te trainen, maar wat een ZP-priester precies is, daar laat hij zich niet over uit. “Vindt het maar uit”, lijkt hij te zeggen.

Op internet is van alles te vinden over zenpriesters, definities en artikelen, waaronder het artikel van waar bovenstaand citaat van Blanche Hartman uit komt. (https://www.lionsroar.com/living-a-life-of-vow/ ). In mijn hoofd zit dat priesters er zijn voor de liturgie, en dat doe ik al 33 jaar in de oecumenische basisgemeente De Duif in Amsterdam, als een van de jaarlijks gekozen voorgangers. Hier bij de Zen Peacemakers word ik niet gekozen maar (als alles goed gaat) gewijd. Hoewel ik het een prachtig pad voor mezelf vind, zie ik niet direct een vraag vanuit de Zen Peacemakers Lage Landen, niet een vraag om liturgie en niet een vraag om een priester. Het is dus geen bestaande functie die ik ga bekleden. Maar wat is het wel?

Sommige leraren die in de Zen Peacemakerstraditie staan (zoals Joan Halifax Roshi) maken geen onderscheid tussen Zenpriester en Zen Peacemakerspriester, zodat de liturgische functie centraal blijft staan. Frank Roshi maakt wel onderscheid. Mikko ijäs uit Finland is de eerste leerling die specifiek tot Zen Peacemakerspriester is gewijd tot nu toe. Dus ik ging het gesprek met Mikko aan. Wat is voor jou Zen Peacemakerspriesterschap? “Het is toewijding”, zegt Mikko. Priesterschap is voor hem een leven van toewijding aan de praktijk, de leer, en vooral aan het dienen van anderen.

Dat spreekt me aan. Toewijding, ja. En “dienen” ziet er In Finland anders uit dan in Nederland. Niet-weten is de basisintentie van de Zen Peacemakers. Het is de bereidheid om alle definities en beelden opzij te zetten en om vervolgens te kijken en te erkennen wat er gaande is, en daar een antwoord op te geven vanuit mezelf met alles dat er aan kwaliteiten in mij is. Dan komt het priesterschap in een ander daglicht te staan. Iedere situatie vraagt van ieder mens om een ander antwoord.

De vraag naar wat een Zen Peacemakerspriester is, kan dus het best maar altijd een vraag blijven. Ik zal die vraag koesteren, om mijn praktijk aan te moedigen en in verwondering te blijven over wat ik kan bijdragen.

Onze praktijk is het antwoord, daar waar onze kwaliteiten en inzichten de werkelijkheid ontmoeten zoals die is, priester of niet. Mijn spirituele pad is multireligieus. Ik hou ervan concrete dingen te maken, zoals nieuwsbrieven of een huis. Mijn passie is de balans tussen naar binnen keren en in de wereld staan, om lotus te worden in de modder van het activisme. Mijn toewijding is dit en nog meer te belichamen, precies daar waar ik ben, in deze omstandigheid, op dit moment, zo goed en zo kwaad als ik dat kan.

Zie voor het interview met Mikko Rakushin Kendö Ijäs in de nieuwsbrief van december 2022: https://us7.campaign-archive.com/?u=82154919756f87f8deceb2cc2&id=ad805b7803

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *