Een ethische code voor de Zen Peacemakers Lage Landen

door Annie Schalkwijk

Het bestuur van de Zen Peacemakers Lage Landen wil graag zich liëren aan de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In gesprek met de BUN begrepen we dat de BUN van alle aangesloten organisaties vraagt om met een ethische code te werken en om vertrouwenspersonen aan te stellen.

Bestuursleden Jeroen Dijkstra en Hans van Beek, Spiritholders Frank De Waele en Irène Bakker, redacteur Diana Vernooij en Elder Annie Schalkwijk kwamen bij elkaar voor een bezinningsdag . We onderzochten verschillende ethische codes van de Sangha’s van beide spiritholders en van Zen Peacemakers Internationaal. We gaan er een voor onszelf opstellen. Daarnaast zoeken we naar vertrouwenspersonen. Omdat de wetgeving in België verschilt van de Nederlandse, zou dat één voor Nederland en één voor België moeten worden. We spraken af dat ik een training tot vertrouwenspersoon zal gaan volgen.

Intervisie

Vanuit de BUN wordt er twee keer per jaar een intervisiemiddag georganiseerd voor vertrouwenspersonen van de organisaties. Ik zocht contact en was direct al welkom.

Het was een zeer boeiende en geanimeerde bijeenkomst, 14 personen uit het hele land. Deze personen zijn de interne vertrouwenspersonen van een aantal sangha’s. Daarnaast zijn er twee externe vertrouwenspersonen aangesteld door de BUN voor die organisaties die geen eigen vertrouwenspersoon hebben. Zij melden bij de BUN van het aantal klachten dat binnenkomt. De vertrouwenspersonen ondersteunen de klagers bij hun klacht maar de inhoud blijft voor de BUN anoniem.

Er zijn nog betrekkelijk weinig sangha’s met een eigen vertrouwenspersoon. In deze groep wordt de urgentie en het belang gevoeld, vanwege alles wat er gaande is met grensoverschrijdend gedrag.

We bespraken de relatie tussen de interne en de externe vertrouwenspersonen. Staan ze ten dienste van de BUN of van de sangha’s? Een meerderheid was de mening toegedaan dat ze er zijn ten behoeve van de sangha’s.

We bespraken ook verschillende casuïstiek. Al met al was het een zeer leerzame bijeenkomst. Met elkaar hebben we een App-groep, daar zit ik ook al in. Naar behoefte kunnen we sparren met elkaar en suggesties delen.

De volgende intervisie is in oktober, ik hoop dan mijn training gevolgd te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *