Communicatie is soms een dingetje

terugblik op een weekend Zen en Geweldloze Communicatie

door Marijte Bolt

Marijte Bolt werkt als professional met vrijwilligers in de ouderenzorg, voor een maatjesproject én bij buurtbemiddeling. Daarnaast geeft zij onder meer yogalessen. Haar missie is verbinding in jezelf, met elkaar en in de samenleving. Ze is getrouwd en heeft 2 prachtige pubers.

Nieuwsgierig naar de combinatie van zen en geweldloze communicatie stap ik dit weekend het Theosofisch Centrum in Arnhem binnen. Samen met mijn partner, want ja, ook in de liefde is communicatie soms een ‘dingetje’. Ik kijk ernaar uit om een heel weekend samen te zijn en met elkaar te oefenen. Als yogadocent heb ik belangstelling voor belichaamde communicatie en verbinding. Eerdere communicatietrainingen ervoer ik als nogal talig en een mentale aangelegenheid, waarin mijn lichaam weinig te zeggen had. Dus, niet geheel vrij van vooroordelen, ben ik benieuwd hoe ik dit weekend zal ervaren.

wisselwerking
De essentie van geweldloze communicatie (GC) is om in verbinding te komen met wat er leeft in mij en hier uitdrukking aan te geven. En wel zó, dat de relatie met de ander intact blijft. Sleutelwoorden zijn: gevoelens en behoeften. We krijgen een mooie lijst met universele gevoelens en behoeften en oefenen met het uitspreken hiervan op verschillende manieren. Maar hoe kom je eigenlijk in contact met je werkelijke gevoelens en dieperliggende behoeften?

Om antwoord te krijgen op deze vraag, blijkt een oefening die de GC ’dans’ wordt genoemd heel zinvol. Daarbij liggen kaarten op de grond met de verschillende stappen uit het GC-proces, aangevuld met valkuilen, zoals gedachten, oordelen en interpretaties. Vanuit de intentie om alle vaststaande ideeën over mezelf even los te laten, te erkennen wat er in mij leeft en met aandacht voor het huidige moment, probeer ik mij te verbinden met mijn behoeften. Dansend van de ene kaart naar de andere, werd de wisselwerking tussen hoofd en lijf al snel duidelijk. Mijn hoofd zette mij regelmatig op een zijspoor van oordelen, interpretaties en het stellen van eisen. Maar om bij mijn werkelijke gevoelens en behoeften te komen was mijn lichaam aan het werk. Al voelend blijkt mijn lichaam een betrouwbaar kompas om verbinding te leggen met mijn dieperliggende behoeften.

Nadat ik ook nog met mijn partner heb kunnen oefenen hoe we geweldloos onze keuken kunnen verbouwen, ga ik vol vertrouwen en met nieuwe inzichten weer naar huis.

De Zen Peacemakers Lage Landen hebben dit weekend georganiseerd. Ruud Baanders, zenleraar en docent Geweldloze Communicatie, gaf de training. Nieuwe basistrainingen en vervolgtrainingen zijn te vinden bij de agenda van de Zen Peacemakers Lage Landen.

De website van Marijte Bolte is www.lichaamseigenwijsheid.nl.