Wie we zijn

 

Over de oprichter van de Zen Peacemakers 

 

Zenmeester Bernie Tetsugen Glassman roshi werd geboren in 1939 en is overleden op 4 november 2018. 

 

 

 

Bernie Glassman, de oprichter van Zen Peacemakers was een invloedrijke zenmeester. Hij heeft zijn leven gewijd aan het verkennen van de verwevenheid van spirituele training en sociale actie. Geboren in 1939 in Brooklyn, New York, ontwikkelde Glassman zich tot een wereldwijd erkende pionier in de Amerikaanse zenbeweging. Zijn reis begon met traditionele zenopleidingen maar hij nam al snel een unieke en inclusieve benadering aan.

 

Na zijn studie bij Hakuyu Taizan Maezumi Roshi aan het Zen Center van Los Angeles, verhuisde Glassman in 1979 naar de Bronx, New York City. Daar stichtte hij in 1980 de Zen Community van New York. In tegenstelling tot de formele zentraining die hij eerder had ontvangen en gegeven, richtte hij met zijn sangha Greyston Bakery op, als een inclusieve plek voor werkgelegenheid en kansen. De bakkerij, gevestigd in de Bronx en later Southwest Yonkers, bood banen aan mensen uit de lokale gemeenschap, ongeacht hun achtergrond, opleiding of sociale barrières zoals taalvaardigheid, dakloosheid of detentie-achtergrond. Dit baanbrekende initiatief leidde tot het concept van cv-loos solliciteren en heeft wereldwijde erkenning gekregen. 

 

Glassman’s werk werd bekroond met talloze prijzen vanwege zijn pioniersrol in sociale innovatie. Zijn visie op het integreren van spirituele principes met sociale actie werd belichaamd in de Zen Peacemaker Orde, die hij in 1994 samen met zijn vrouw Sandra Jishu Holmes sensei oprichtte. Deze religieuze orde had tot doel mensen te dienen die door de samenleving zijn afgewezen, mensen in armoede of met aids, door spirituele betrokkenheid. “Het leven is een oefenveld. Dat zien we zodra we zen in ons leven opnemen. Elk aspect van ons leven kan praktijk worden. Welke vormen kunnen we in de moderne samenleving creëren die bevorderlijk zijn voor het zien van de eenheid van het leven? Wat zijn de vormen die het gemakkelijker maken om onderlinge verbondenheid te ervaren?” (zie website www.zenpeacemakers.org) Uit de orde vloeide de Zen Peacemakers beweging voort waar Zen Peacemakers Lage Landen onderdeel van is.

 

Glassman startte Bearing Witness-retraites. Hij organiseerde retraites naar Auschwitz, Rwanda, Black Hills en Bosnië, waar deelnemers naar het lijden toegingen dat daar plaats vindt of plaats gevonden heeft. Door zich onbevooroordeeld open te stellen worden de deelnemers getuige van de gruweldaden en het lijden. Glassman introduceerde ook straatretraites, waarbij een groep mensen een aantal dagen of een week zonder geld of onderdak op straat leeft om contact te maken met en empathie te ontwikkelen voor daklozen. 

 

Zen Peacemakers is uitgegroeid tot een internationale beweging die zich inzet voor geëngageerd boeddhisme, zoals door Glassman geïntroduceerd. De kernwaarden van Zen Peacemakers, ook wel de “3 Intenties” genoemd: Not-knowing, Bearing Witness en Action coming from Not-knowing and Bearing Witness, weerspiegelen Glassman’s diepgaande begrip van het boeddhisme. 

 

Hoewel Bernie Glassman in 2018 is overleden, blijft zijn erfenis levendig door de voortdurende inspanningen van Zen Peacemakers International en de bredere gemeenschap. Zen Peacemakers heeft zich verspreid over de hele wereld en wordt ondersteund door verschillende Zen Peacemakers-tradities en leraren, zoals in de Lage Landen door Frank De Waele roshi en Irène Kaigetsu Kyojo Bakker sensei, onze spiritholders. De Zen Peacemakers Lage Landen zijn een zelfstandige en aan de Zenpeacemakers Internationaal gelieerde organisatie.

 

Glassmans leven en werk illustreren de kracht van spirituele toewijding en sociale betrokkenheid, en zijn nalatenschap blijft mensen inspireren om compassie en actie te verbinden in de zoektocht naar vrede en rechtvaardigheid. 

 

Klik hier voor meer informatie over Bernie Glassman en de Zen Peacemakers Internationaal